Toplumsal duyarlılık konularından birisidir geri dönüşüm…
Geri dönüşüm kavramı için söylenilebilecek en gelen tanımın ‘’Geri dönüşüm gelecektir.’’ diyebiliriz. Geleceğimizi daha yaşanılabilir ve daha sağlıklı bir şekilde sürdürmek istiyorsak geri dönüşüm konusuna önem vermek ve bu konuda yapılması gerekenleri bilmek konusuna özen göstermeliyiz. Geri dönüşüm sadece bizi değil torunlarımızı, çocuklarımızı ve kısacası gelecek nesli kurtaracaktır. Maalesef Türkiye’de bu konuda gereken bilgi seviyesi mevcut değil ve geri dönüşüm kavramı yeni yeni hayatımıza girmeye başlamıştır. Son yıllarda yapılan belediye çalışmalarıyla çöp konteynırlarının yanına geri dönüşüm kutuları da eklenmeye başlanmıştır; fakat ne yazık ki insanlar bilinçlendirilmemektedir hala ve bu yüzden mavi renkli olan geri dönüşüm kutularına geri dönüştürülebilecek maddeleri atmamaktadırlar. Bu konuya değinmek ve ulaşabileceğimiz kadar bireye ulaşmak hepimizin en kutsal görevlerindendir.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ YAPILABİLECEK ATIKLAR
Bazı atıkların geri dönüşümü yapılabiliyor; fakat bazılarının yapılamıyor. Bu atıkların neler olduğunu yazmaya çalışalım.
- Ambalaj Atıkları: Kağıtlar, kartonlar, naylonlar, plastikler, camlar, metaller bu atıklar arasında yer almaktadır ve bu atıkları geri dönüşüm kutularıyla geleceğe kazandırabilirsiniz.
- Bitkisel Olan Atık Yağlar: Bu kategoriye evlerinizde kullandığınız yağlar girmektedir ya da iş yerlerinde kullanılan yağlar. Atık yağlar sayesinde biodizel ve elektrik enerjisi üretilmekteymiş. Kesinlikle lavabonuza dökmemelisiniz; çünkü suya zarar veriyor ve ayrıştırılması oldukça zor. Hayatımıza katkı sağlamak varken neden zarar verelim ki? Bir ayda topluca bir merkeze götürebilirsiniz atık yağlarınızı. Hatta bazı belediyeler alışveriş merkezlerine atık yağ kutuları koymaktalar ve geziye gittiğiniz bir gün atık yağı da kutuya ekleyebilirsiniz.
- Elektronik Atıklar: Elektronik atıklar isminden de belli olduğu gibi elektronik materyallerin eskimesi sonucunda ortaya çıkan atıklardır. Bunların arasında televizyon, bilgisayar, kablo, radyo, bulaşık makinası, çamaşır makinası, vs. kapsamaktadır. Bu atıkları da en yakın geri dönüşüm kutularına ya da bu atıkları toplayan yerlere gönderebilirsiniz.
- Atık Piller: Kullanılmış pillerdir. Pillerin içinde metaller vardır ve bunlar çok fazla zarar verebilecek kapasiteye sahiptirler. Bu zararları engellemek için kullanmış olduğumuz atık pilleri marketlere, okullara ya da atık pil toplayan herhangi bir kuruma götürmenizde çok fazla fayda vardır.
- Lastikler: Atık lastikler de diğer atıklarda olduğu gibi çevreye büyük zarar vermektedir. Lastik yakıcı özelliğe sahiptir ve aynı zamanda zehirlidir. Bu maddelerin de dönüşümüne özen göstermek gerekmektedir.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ YAPILAMAYACAK ATIKLAR
- Ozalitler: İnce ksğıtlardır, yani kopya kağıdıdır.
- Karbon Kağıtları
- Kullanılmış Mendiller
- Duvar Kağıtları
- Motor Yağı
- Vernik Kutuları
Yukarıda bazı geri dönüşüm atıklarına yer verilmiştir ve bunları gerçekten toplumsal bilinç adı altında yapmamız gerekmektedir. Önem vermeliyiz ve geleceğimizi kurtarmaya çalışmalıyız. Yapılması gerekenleri özetleyelim. Geri dönüşüm için atıkları ayırmalıyız, poşetlere koymalıyız ve geri dönüşüm kutularına kazandırmalıyız. Belediye ekipleri gelip onları alıyor ve işlemek için fabrikalara götürüyorlar ve böylelikle yeni malzemeler, materyaller ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda da geleceğimize katkıda sağlamış oluyoruz.
Geçen ay haberlerde milli takımın formalarının pet şişelerin geri dönüşümünde yapıldığı gösterildi ve örnek olacak bir çalışmaydı. Bu haberde ilgi çekici en önemli nokta ise atıkların başka ülkelerden getiriliyor olmasıydı maalesef. Türkiye’de çıkan atıklar geri dönüşüme kazandırılsa bu durumdan da kurtulmuş oluruz.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN Mİ GEREKLİ?
İşte cevap:
1 ton kağıt 17 ağacın kesilmesini engelliyor.
1 ton cam 100 litre petrol harcanmasını engelliyor.
1 adet atık pil doğada tam tamına 300 yılda kayboluyor. Bu demek oluyor ki neredeyse 3 nesil zehirleniyor.
1 adet plastik şişe doğada 3000 yılda kayboluyor ve bu hiç ama hiç küçümsenmemesi gereken bir rakamdır.
Son söz olarak; geri dönüşüm şart, bilgilendirmek görevdir. Bu yazıyı okuduktan sonra en azından kendimiz geri dönüşüme katkı sağlayalım ve örnek olalım. Bu sayede zincir şeklinde yayılarak bilinçli bir toplum olma yolunda bir adım daha atmış oluruz.