Toplumu meydana getiren önemli öğelerden biri de toplumdaki ilişkilerdir. İlişkiler birleştirici ya da ayrıştırıcı olabilir. Birlikte yaşama sonucu insanlar ihtiyaçlarını birlikte gidermek zorunda kalmışlardır. Bu da toplumdaki ilişkileri mecburi kılmıştır. Toplumsal ilişki, belirli bir amaç için belirli bir zaman diliminde en az iki kişi tarafında kurulan etkileşim ve iletişimdir şeklinde tanımlanabilir.
Toplum içerisinde bireylerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için diğer bireylerle ya da gruplarla ilişki içerisinde olmaları gerekir. Örneğin yemek yapmasını bilmeyen birisi ya yemek yapabilen birisinden yardım alacak ya da hazır yemek satan bir yerden yemek ihtiyacını giderecektir.
Toplumda birçok ilişki türleri, birçok farklı nitelikte olabilir. Yukarıda verilen örnekteki ilişki türü bireyseldir. Bunun dışında ekonomik, kültürel ya da siyasi nitelik taşıyan ilişkilerde bulunabilir. Bireyler ilişkiler sayesinde davranış biçimlerini öğrenirler. Her gün birçok farklı ortamda sayısız ilişki kuran bireyler herkes tarafından yapılan davranış kalıplarını istem dışı da olsa benimser. Toplumda, bireylerin bir arada yaşayabilmeleri için uymaları gereken kurallar, ilişkiler yardımıyla benimsenip kabul edilir.
Toplumlar, bireysel ilişkiler olmadan varlıklarını sürdüremezler. Bir ilişkinin toplumsal ilişki olarak kabul edilebilmesi için sahip olması gereken özellikler vardır. Etkileşim çift taraflı olmalı ve iletişimin sağlanabileceği bir araç da her zaman mutlaka bulunmalıdır. En etkin etkileşim aracı dildir.
Toplumsal ilişkiler niteliklerine göre, sayılarına göre ve sürelerine göre ilişkiler olmak üzere üçe ayrılır:
1 – Niteliklerine göre ilişki türleri: Birincil ve ikincil ilişkilerin oluşturduğu ilişki türüdür. Birincil ilişkiler, aile ve arkadaşlık gibi samimi ortamlardaki ilişkilerdir. Sevgi bağı ve samimiyet temelli ilişkilerdir. Resmi bir denetim yoktur. Kişiler arasında herhangi bir çıkar amacı yoktur. İlişkiyi kuran kişiler birbirleri hakkında tam bilgiye sahiptir. İkincil ilişkiler, duygusal olmayan hiyerarşik ilişkilerdir. Resmi ve her iki tarafın çıkarları doğrultusunda kurulan ilişkilerdir. Mesleki kuruluşlar ve grup ortamlarında görülür. Örneğin; amir ile memur ilişkisi.
2 – Sürelerine göre ilişki türleri: Üçe ayrılır. Bunlar kısa süreli ilişkiler, uzun süreli ilişkiler ve devirli ilişkilerdir. Kısa süreli ilişkilerde adından da anlaşılacağı üzere kısa süren ilişkilerdir. Yolculuk sırasında taksi şoförüyle edilen sohbet bu ilişki türüne örnektir. Uzun süreli ilişki, bazen bir ömür kadar süren ilişkilerdir. Aile bireyleri arasındaki ilişki ya da komşuluk ilişkileri örnek verilebilir. Devirli ilişkiler belli dönemlerde oluşan ve yine bir sonraki dönemde tekrar eden ilişkilerdir. Örneğin 4 yılda bir yapılan Avrupa futbol şampiyonası.
3 – Birey sayısına göre ilişki türleri: Bu ilişkiler birey – birey ilişkisi, birey – grup ilişkisi ve grup – grup ilişkisi olmak üzere üçe ayrılır.
bir de yeni bir ilişki türü çıktı ya artık onu yazmamışsınız: milletvekiliyle ilişki yani milletvekiliyle yakınsanız toplumla uzaksınız demek oluyor bu ilişkide, ayrıca toplumun uyması gereken kurallara uyma zorunluluğunuz yoktur ve sizden uymanız istendiğinde apolet söktürme hakkınız vardır.