Sosyoloji (Toplum Bilim) nedir, nereden gelmiştir? (alıntı)
Sociology kelimesi, Yunanca “bilim” anlamına gelen “logy” eki ve Latince’de, genel anlamda insanı işaret eden, üye, arkadaş veya dost anlamındaki, “socius” kelimesinden gelen “socio-” kökünden oluşur.
Toplum Biliminin (Sosyoloji) ortaya çıkışı? (alıntı)
Toplum Bilimi, 19. yüzyılın ilk yarısında modernliğin iddialarına karşı bir akademik tepki olarak belirmeye başladı: dünya küçülmeye başlayıp bütünleşmeye başlıyor, insanların yeryüzündeki deneyimleri hızlı bir şekilde atomize olup yayılıyordu. Toplum bilimciler sadece toplumsal grupları nelerin bir arada tuttuğunu öğrenmeyi değil aynı zamanda toplumsal dağılmaya karşı bir çare geliştirmeyi de umut ettiler.
Toplum Bilimi:
Toplum, her açıdan incelenmesi gereken bir alandır. İnsanların düzgün bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için kendilerine bulundukları toplum içerisinde bir kimlik edinirler. Bu da bireylerin, içinde bulunduğu toplumda, toplumun genel kurallarına itaat etmesini zorumlu kılar. Ancak her insana göre farklılık gösteren bazı konular vardır ki sosyolojisi yani toplum bilimi de tam olarak bu konuyu inceler. Farklı kültür ve farklı inanış biçimleri aynı toplumda bulunmaktadır.
Toplumun düzenini sağlayan genel kurallara uymak, sağlıklı bir toplum için bir gerekliliktir ve bunan sağlanması için bireylere büyük bir görev düşer. Bu disiplin şekli aslında toplumda bulunan bireylerin ve(ya) grup üyelerinin bir arada yaşamasını sağlayan en önemli faktörlerden olmuştur.
Sosyoloji (toplum bilim), insanların etkileşimi üzerinde çalışan bilim dalıdır. Türkçe'de kelime karşılığı “toplum bilimi” olarak belirlenmiştir. Toplum bilimi, sokakta karşılaşan iki farklı insanın iletişiminden, aralarındaki ilişkilerden tutun da kültürel sosyal işleyişe kadar geniş bir alanda araştırma yapar. Toplum bilimi aranında araştırma ve çalışma yapan kişilere toplum bilimci (sosyolog) denmektedir. Bir bilim dalı olan sosyoloji, sosyal bilim olarak bilimde yer almaktadır. 19. Yüzyıl'ın ilk çeyreğinde yapılan araştırmaya göre gelişmiş diğer bilimlere karşılaştırıldığında, sosyolojinin genç bir bilim dalı olduğu gözlenlenmiştir. Sosyolojisinin bir çok alt dalı bulunmaktadır ve bir çok sosyolog kendisine bir veya birden fazla alt dalda uzmanlık edinmektedir.
Sosyoloji, tüm bunların yanı sıra toplumsal sınıflar ve sınıfsal yapıları, demografi (nüfusun miktar ve türündeki değişimleri), suç bilimi, politikalar ve devlet yönetimi, ırksal toplum bilimi ve cinsiyet toplum bilimi (ırk ve cinslerin eşitsizliği kadar ırk ve cinsiyetlerin toplumsal yapılarını inceler).
Bir çok toplum bilimcisi yani sosyologlar, akademi dışında çok yararlı araştırmalar da yapmaktadırlar. Bulguları eğitimcilere, yasa yapıcılara, yöneticilere, yenilik yapmak isteyenlere, iş dünyasının liderlerine ve toplumsal sorunları çözme ve toplumsal politikalar oluşturma konusuyla ilgilenenlere yardımcı olmaktadır.