SOSYAL MEDYANIN TOPLUMA ETKİSİ

Savaş ÇALIŞKAN 8.1k Görüntüleme
3 Dk Okuma
     Sosyal medya, Web2.0'ın kullanılmasıyla yaygınlaşmıştır. Sosyal medya öncesinde, tek yönlü olan bilgi paylaşımı sosyal medyanın gelişmesiyle çift taraflı olan eş zamanlı bilgi paylaşımına yerini bırakmıştır. Sosyal medyanın adı da tam olarak eş zamanlı bilgi paylaşımından gelmektedir. Çünkü kullanıcılar artık gündemden bir konu hakkında anında yorum yapıp arkadaş ağı ile paylaşabiliyor. Kullanıcılar sosyal medyayı zaman ve mekan sınırlaması olmadan dilediği statüde dilediği paylaşımı yapan insanî bir iletişim aracı olarak görmektedirler. Üstelik sosyal medyanın nimetleri eş zamanlı bilgi paylaşmayla da sınırlı kalmıyor. Sosyal medya kullanıcıya erişim, erişebilirlik, kullanım kolaylığı ve kalıcılık sağlıyor.

     Toplumumuzda Facebook, sosyal medyanın en çok kullanılan hizmetlerindendir. Facebook'un bu denli büyük olmasının sebebi kullanıcıya anında erişebilirlik hizmeti, etkileşim ve eş zamanlı bilgi paylaşımı hizmeti sunmasından kaynaklanmaktadır. Sosyal medya bilgiye, gündeme ve bir insana ulaşmakta en iyi ve en hızlı yol olmasının yanı sıra toplumumuzda iyi yönde olduğu kadar kötü yönde sonuçlara da yol açmaktadır. 

     Öncelikle kuşak çatışması sosyal medyanın önünde yer alan en büyük engellerden birisidir. Kuşak çatışmasıyla birlikte toplumumuzda yer alan bazı kesim sosyal medyanın ne olduğunu, neler başarabileceğini bilmeden sosyal medyayı basite almaktadırlar. Farklı görüşlerin bulunduğu sosyal medya ortamında görüş farklılığına saygı gösteren insanların bulunduğu kadar saygı göstermeyen insanlar da bulunuyor. Hatta bu yüzden sosyal medya üzerinde çeşitli tartışmaların ortaya çıktığı biliniyor.

      Sosyal medya günümüzde ilişkilere de ciddi derecelerde hasarlar verebiliyor. Şöyle ki sosyal medya ile birlikte erişebilirliğin bu kadar kolaylaşması iyi sonuçlar doğurduğu gibi kötü sonuçlarda doğuruyor. Aslında tam olarak yin ile yang felsefesinin sosyal medya üzerinde de görüldüğünü söyleyebiliriz. Peki sosyal medyanın ilişkilere kötü yönde ne gibi hasarlar verebileceğini açıklayalım. Sosyal medya ilişkileri ayrılık noktasına getirebiliyor bunun en büyük nedenlerinden birisi de sevgililerin arasındaki güven problemi ve kıskançlıktan kaynaklanıyor. Günümüzde “neden onu arkadaş olarak kabul ettin” gibi basitçe sebepten dolayı biten hatta daha kötü sonuçlarla sonlanan ilişkilerin kaynağı sosyal medyanın erişebilirlik kolaylığı olsa gibi görünse de kişiler arasında ki güven probleminden kaynaklanmaktadır.

      Twitter ise sosyal medyanın ortaya çıkardığı insanların 140 karakter ile görüşlerini dile getirebildiği bir platform. Twitter çok farklı görüşleri bir arada bulundurmasıyla aforizma ve yapılan tespitlerle insanların kültürünü geliştiriyor ya da tam tersi takip edilen kitlesine göre kültürünü düşürebiliyor.

      Peki sosyal medya insanı asosyalleştirir mi? Evet, sosyal medya kişiyi asosyalleştirebilir. Sosyal medya diyoruz ama asosyalleşiyoruz diyorsanız bu tam olarak sosyal medyayı ne amaçla ve ne sıklıkta kullanmakta olduğunuza göre değişir. Günün uyku, yemek gibi ana ihtiyaçları hariç tüm vaktini facebook başında geçiren insan muhtemelen asosyal bir bireydir. Yapılan araştırmaya göre görülüyor ki içe kapanık ya da psikolojik sıkıntıları olan bireyler sosyal medyanın bu denli gelişmesi ile asosyalleşip internet üzerinde kendilerine bir kimlik ediniyor.  Sosyal medyada oluşturulan kimlik bazı içe kapanık insanların internet ortamında dışa vurmasını sağlamıştır.
Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version