1-) Mevcut iktidarların halk hareketleri ile meşruiyetini kaybederek halkın genel talepleri ve beklentileri doğrultusunda, halkın yönetimin içinde olacağı yeni demokratik yönetimlerin oluşması
2-) Mevcut yönetimlerin halkın genel talepleri doğrultusunda 21. yy'a uyarlanması
3-) Yeni oluşacak yönetimlerin İsrail politikalarına ve İsrail'in Filistinüzerine uyguladığı İnsan Hakları İhlallerine bakış açısı 21. yy da Ortadoğu Politikalarının belirleyici enstrümanı olacaktır.
4) Yeni oluşacak yönetimlerin İran Politikalarına ve İran'a bakış açısı 21.yy da ortadoğu Politikalarının belirleyici enstrümanı olacaktır.
5-) Yeni oluşacak yönetimlerin Demokrasiye geçiş süreci ve Din'i yönetim şekli ile ilişkilendirip ilişkilendirmemesi Ortadoğu Politikalarının belirleyici enstrümanı olacaktır.
6-) Yeni oluşacak yönetimlerde mevcut iktidarın gücünün etkinlik seviyesi Ortadoğu Politikalarının belirleyici enstrümanı olacaktır.
7-) Yeni oluşacak yönetimlere radikal yasadışı örgütlerin etkinlik seviyesi Ortadoğu Politikalarının belirleyici enstrümanı olacaktır.
😎 21.yy yeni dünya düzeninin oluşması
9-) Her ülkenin meşru iktidarlarının halkın içinde bulunduğu ekonomik-sosyal-kültürel sorunlara kesin ve kalıcı çözümler bulması ve yönetim şekli olarak demokrasi esaslarına göre halkın yönetime dahil olduğu merkezi ve yerel yönetim anlayışının oluşması
10-) Dünyanın bir ucundaki bir ülkenin ekonomik-sosyal-kültürel-siyasi istikrarsızlıklarının dünyanın diğer bütün ülkelerini de ilgilendirdiğini ve etkilediklerinin gün yüzüne çıkması
11-) Dünya ülkelerinin demokrasi esaslarına göre standart bir yönetim ilkelerinin ve idare anlayışının olması gerektiği
12-) Dünyadaki her ülkenin demokrasi esaslarına, hukuk devleti, adalet anlayışı, insan hakları, eşitlik ilkelerine, milli gelirden eşit dağılıma göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini
13-) 20 yy da uygulanan ''ekonomi politikaları'' yerine , 21. yy da ''kültürel politikaların'' yeni siyasi iktidarları ve yönetimleri belirleyeceği
14-) Ulus Devlet anlayışı yerine Kültür Devlet anlayışının 21.yy politikalarını belirleyeceği
15-) 20.yy da ''birey'' olarak görülmeyen toplulukların ve toplumların , 21.yy da ''birey'' kimliğini kazanarak toplumsal mücadeleler yoluyla genel taleplerine ulaşma noktasında örgütlü mücadele yöntemine başvurarak demokrasi kurallarına göre geleceklerini tayin etme de belirleyici rol üstleneceklerdir.
16-) 20.yy da ''kapalı toplum'' konumunda olan toplulukların ve toplumların 21. yy da '' açık toplum'' olma gereksiniminin ortaya çıkması.
17-) 20. yy da kişi, grup, aile, zümre, kabilenin bir ülkeyi demokratik olmayan kurallara göre yönetmesinin 21.yy da artık kabul edilemeyeceğinin ve 21.yy a yaraşır ve yakışır bir yönetim ve idare anlayışının olmadığının idrak edilmesi
18-) 21. yy da yeni çatışma bölgelerinin ve kaos ortamlarının yaratılarak askeri harcamaların artırılmasının sağlanması
19-) 21. yy da belirsiz ve gelecekte ne olacağı önceden saptanamayan siyasi ve idari iktidar süreçlerinin yaratılması
20-) 21. yy da yeraltı ve yerüstü enerji kaynaklarının olduğu coğrafyalarda yönetim ve idari yapıların değiştirilerek toy iktidarlarla belirsiz siyasi süreçler sonucu güven ortamının zayıflatılarak enerji ve hammadde fiyatlarının mevcut fiyatların bir kaç katına çıkmasını sağlamak
21-) 21.yy da dünya ülkelerinin gayri safi milli hasılaları, gücü elinde bulunduran ülkeler tarafından kontrol edilmesinin sağlanması
22-) 21. yy da dünya güç aktörlerinin yeniden belirleneceği bir yönetim anlayışının geliştirilmesi
23-) 21. yy da A.B.D.nin Kuzey Afrikadaki Halk Hareketleri ile asıl ulaşmak istediği amaç: İran'da, Kuzey Afrika Halk Hareketleri benzeri muhalif bir Halk Hareketi oluşturularak mevcut iktidarın düşürülmesi ve A.B.D. yanlısı bir yönetimin iktidara gelmesi olacaktır.
24-) 21. yy da dünya politikaları ''enerji arz güvenliği'' ve ''enerji kaynaklarına sahip olma'' seviyesi ile doğru orantılı olacaktır.
25-) 21.yy da '' bilgi toplumu'' na sahip olan ülkeler dünya gayri safi milli hasıladan alacağı pay daha fazla olacaktır.
26-) 21. yy da '' yüksek teknoloji'' ye sahip olan ülkeler dünya gayri safi milli hasılasından alacağı pay daha fazla olacaktır.
27-) 21.yy da demokrasi esaslarını bütün kurum ve kuruluşlarında tam olarak uygulanabilir ve sürekliliğinin sağlanabilir olduğu, adalet mekanizmasını birey ile devlet arasında inşaa etmiş ve kamu vicdanı oluşturmuş, insan hakları ve temel hak ve özgürlükleri ülke sınırları içinde birey-devlet ilişkilerinde eşitlik ilkesine göre inşaa edildiği,gayri safi milli hasıladan eşit paylaşımın ideal olduğu ülkeler,21. yy da belirleyici ve lider ülkeler olacaklardır.
28-) 21 yy da komşularıyla sınır anlaşmazlıkları olmayan, her türlü ekonomik-sosyal-kültürel-tarihsel sorunlarını çözmüş ve/veya çözme noktasında olan ülkeler 21. yy da belirleyici ve lider ülkeler olacaklarıdır.
29-) 21. yy da dünya ülkeleri için en belirleyici parametreler: siyasi-ekonomik-sosyal istikrarın sürdürülebilirliği olacaktır.
30) 21. yy da ülke iktidarları için iç politika,güçlü bir dış politika olmadan meşruiyet sağlayamayacak ve tek başına güven sağlamayacaktır.
Saygılarımla
Dişhekimi Gürkan KAYA
BURSA KENT KONSEYİ FELSEFE ÇALIŞMA GRUBU KOORDİNATÖRÜ