OKULUN TOPLUMSAL İŞLEVLERİ

Başak YILDIZ 17.8k Görüntüleme
2 Dk Okuma

            Ailede sosyalleşmeye başlayan çocuk, bu sürece okulda devam eder. Okul da aile gibi bir otoritedir ve belli kurallara sahiptir. Ayrıca toplum içinde ayrı ve özel bir topluluktur. Okuldaki bireyler birbirleriyle sıkı bir iletişim ve etkileşim içerisindedir. Öğrencilerin başarısı öğretmenlerin, öğretmenlerin başarısı da idarenin başarısı sayıldığından olumlu bağlılık ve işbirliği söz konusudur. Görüldüğü gibi okul, toplumun özelliklerini yansıtan bir parçasıdır ve bu nedenle onun da kendine has bir kültüre sahiptir. Ülkelerin, şehirlerin nüfusları olduğu gibi okulun da bir nüfusu vardır ve bu nüfus farklı sınıflardan gelen ve farklı etnik kökenlere sahip olan bireylerden oluşsa da ortak amaçlar, ortak giysiler onları okulun kültüründe birleştirerek bu tarz farklılıklardan uzaklaştırır. Zaten okulun görevlerinden biri farklı ve çatışma halinde bulunan toplumsal değerleri dengelemektir.

    Okulun biçimsel bazı özellikleri vardır. Örneğin belirli saatler ve günlerde toplanılır. Her yaş grubunun kendi seviyesine uygun bir sınıfta bulunması gerekir. Öğretmenlerin, idarecilerin de kendilerine özel odaları bulunmaktadır. Öğrenciler yaşça ilerledikçe onlara verilen sorumluluklar ve beklentiler de değişmektedir. İlköğretimde sınıf öğretmenleriyle eğitim öğretim sağlanırken ikinci kademede öğretmenler branşlara ayrılır ve böylece öğrenciler daha karmaşık etkileşimlerde bulunarak topluma daha hazır halde bulunmayı öğrenir.

Okulun bürokratik özellikleri de vardır, işleyişi kural ve yönetmeliklerle sağlanır.  Her bireyin bir görevi vardır ve bu görevlerin yürütülmesi müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler şeklinde ilerleyen bir hiyerarşide işler. Disiplini sağlama görevi idare ve öğretmenlere aittir. Ayrıca okullarda uygun görülen kimi öğrencilere sınıf başkanlığı, okul temsilciliği gibi görevler verilerek yönetim, idare ve organizasyon gibi deneyimlere sahip olmaları sağlanır. Okulun en bilinen ve en temel özelliği ise bireylere kültür aktarımı yaparak, toplumsal norm ve değerleri öğreterek bireyleri toplumsallaştırmaktır. Böylelikle topluma bağlı bireyler yetişecek, toplumun bir arada tutulması kolaylaşacaktır. Bu nedenle öğretmenin rolü ve önemi büyüktür çünkü öğrenciler kendilerine öğretmenlerini model alacaktır.

    John Dewey’e göre okulun görevlerinden biri karmaşık halde bulunan bilgi yığınını amaçlı, sistemli ve programlı bir şekilde çocuklara sunmak ve onların bu bilgileri anlamlandırmasına yardımcı olmaktır. Böylece çocuk yaşadığı çevreye anlayan bir gözle bakabilecektir. 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version