İnterneti bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde kullananların tamamı gün içerisinde birçok tehdide maruz kalırlar. Maruz kaldıkları tehditleri genel adları ile “virüs” olarak bilen web kullanıcıları mecburi olarak birçok antivirüs programına ihtiyaç duyarlar. Aslında kişilerin genel adıyla yani “virüs” olarak bildikleri bu zararlı yazılımlar kendi aralarında çeşitli kategorilere ayrılmaktadırlar.
Virüsler çeşitli özelliklerde olabildikleri için bilgisayara bazen yazılımsal, bazen de donanımsal zararlar verebilmektedirler. Genel olarak trojan, virüs, solucan, keylogger olarak çeşitlendirilebilen bu yazılımlar farklı işlevlere sahiptir. Bu yazılımların genel bazda ne işlevler sergilediklerini kısaca incelersek;
Zararlı Uygulamalara Genel Bakış
Virüs: Bilgisayar virüsleri her ne kadar yazılım özellikleri gösterseler de çalışma mantığı olarak biyolojik virüslere benzemektedirler. Kendilerini programlar ile harmanlayabildikleri gibi programları silerek onların yerine de geçebilirler. Bilgisayardaki dosyalara bulaşarak “flash bellekler” ile taşınabilirler. Bilgisayar üzerinde ağırlaşma ve donmalara sebebiyet verirler.
Solucan (Worm): Solucanlar dışarıdan herhangi bir müdahaleye gerek duymadan kendini çoğaltabilen ve taşıyabilen yazılımlardır. Daha çok ağ trafiğini meşgul etmeleri sebebiyle internet bağlantısı üzerinde yavaşlamaya sebebiyet verirler. Virüsler ile aynı özellikleri göstermesi dışında herhangi bir programı silmez veya programlara bulaşmazlar.
Trojanlar: Bu yazılımlar sisteme bir arka kapı açarak bulaşırlar. Kendilerini küçük programlar olarak göstererek kullanıcının kendilerini çalıştırmalarını sağlarlar. Çünkü trojanlar kendi kendilerine çalışma özelliğine sahip değiller. Sisteme 1 dosya ile bulaştıktan sonra yüzlerce hatta binlerce kopya oluşturabilirler. Bu özellikleri ile dilimizde “truva atı” olarak tanınırlar.
Spyware: Bu uygulamalar ise klavyede basılan tuşları kaydederek belirli bir adrese iletirler. Bilgisayarınızda kayıtlı parolalarınızdan, kredi kartı ve diğer özel bilgilerinize kadar herşeyi depolayarak 3. şahıslara iletmeleri nedeniyle büyük güvenlik tehdidi oluşturmaktadırlar. Kullanıcılara maddi veya manevi büyük zararlar verebilirler.
Antivirüsler tarafından ayrı ayrı kategorize edilmeksizin “virüs” olarak algılanmaktadırlar. Yani genel anlamda antivirüsler dosyanın ne olduğuyla değil, zararlı olup olmadığıyla ilgilenir. Bu nedenle her zararlı yazılım için ayrı bir antivirüs programı yüklemenize gerek yoktur. Hergün yeni bir zararlı uygulama türünün internet piyasasına sürülmesi nedeniyle antivirüs firmaları tarafından sürekli yeni güncellemeler hazırlanmaktadır. Yüklenen güncellemeler ile iki güncelleme arası yazılan virüslere engel konulmuş olur.