Sanırım en hızlı gelişen teknolojik olaylar bilgisayar ve ürünleri ile ilgili olanlardır. Zaten teknoloji kelimesi kullanıldığında insanda ilk algıyı bilgisayar ve elektronik ürünlerin akla gelmesine neden oluyor.
Ürünlerin bedeni olarak tanımlayabileceğimiz kısımları donanımsal parçaları iken ruhu olarak nitelendirebileceğimiz kısımları da yazılımları olduğunu söyleyebiliriz.
Usain Bolt dünya rekorları kırmasına fiziksel yeteneklerinin yanında mücadeleci ve sürekli çalışma disiplinine sahip bir iradeye sahip olmasına bağlı.
Her gün milyonlarca insanların ziyaret ettiği internet siteleri de devasa sayılabilecek tesislerde onlarca hatta yüzlerce işlemcilerin hizmet ettiği sunucularda barındırılırken bu sunucuların işlemlerini yerine getirebilmesi için yani istemci olan kullanıcılara hizmet verebilmesi için farklı dillerden oluşan yazılımlara sahipler. İşte yazılımlarda burada fiziksel gücü başarıya dönüştüren çalışma disiplini ve irade gibi işlev görürler.
İnternet siteleri üzerinde bir işlem yapmak istediğimizde, yani bir browser açıp herhangi bir adres yazıp siteyi görüntülemek istediğimizde, kullandığımız browser sunucu bilgisayarındaki verileri alıp farklı yöntemlerle çözümledikten sonra bizlerin ekranına getirirler.
Genelde nesne tabanlı kodlamalarda ve özellikle kodlama haricinde kullanıcının bire bir görsel olarak deneyimlediği tasarımsal noktalarda yazılımcıların en fazla şikayetçi oldukları konulardan birisi de farklı tarayıcıların sunucudan istenilen verileri farklı yorumlayarak farklı ekran görüntüleri ve hatta farklı işlemler yapılmasına neden olmasıdır.
Bir internet sitesinin kaynak kodlarına baktığınızda bazen özellikle “head” diye adlandırılan tagların arasında “IF” le koşullandırılmış bazı komut satıları görmek mümkün olur. Programcı bu şekilde düzeltmeler yaparak farklı tarayıcı kullanan kişilerin ekranda aldıkları sonuçların en yüksek seviyede aynı olması için çalışır.
HTML de bir front-end dildir ve internet var olduğundan beridir çeşitli sürümler ile bu dilde giderek gelişmektedir.
HTML dilinin yapısında “tag” diye tabir ettiğimiz elemanlar vardır ve bu elemanlar tarayıcılara içerik hakkında, biçim hakkında ve pozisyon hakkında bilgiler verir. Yani tanımlamalarınız neticesinde yazı, resim, linkler, videolar kısaca tüm içeriklerin nerelerde oldukları ve ne işe yaradıkları tanımlamaya yarar. Tarayıcı bu çözümlemeleri yaptıktan sonra içeriği ekrana getirir. Yani bizim gördüğümüz sayfa ortaya çıkar. Gelen talepler yine sunucu bilgisayara da ayrıca bu yollarla iletilir.
Aslında basit gibi gözüken bu karmaşık yapı, gözüktüğü kadar ne basittir ne de karmaşıktır. Cümle anlamı bakımında size çok şey ifade etmiyor olabilir.
Basittir çünkü insanın yetenekleri ve düşündükleri karşısında yapı o kadar zor değildir. Karmaşıktır çünkü insan düşündüğü basit bir işlevi gerçekleştirebilmek için arka planda akıl almaz şeylerle uğraşmaya çalışabilir.
Yazımızın devamı için bizi takip etmeye devam edin.