Günümüzde bilgisayar güvenliği her kullanıcı için büyük önem taşıyor. Bilgisayarımıza uzaktan erişim sağlayıp bilgilerimize erişebilen kötü niyetli kişilere geçit vermemek için, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fakat bir düşmanla savaşabilmek için önce düşmanın nitelik ve nicelik değerlerini öğrenmemiz gerekir. Virüs yazılımlarında da aynı mantık geçerlidir. Eğer bir virüsün nasıl bulaştığını, ne şekilde tüm dosyaları etkileyebileceğini ve bilgisayara nasıl zararlar vereceğini iyi analiz etmemiz gerekir. Şimdi düşmanımızı tanımaya başlayalım ve virüs nedir, ne zaman ortaya çıkmıştır, etkileri nelerdir sorularının cevaplarını bulalım.
İlk virüs, 1982 yılında Rich Skrenta adlı bir öğrenci tarafından “şaka yapmak amaçlı” yazıldı. İlk olarak okul bilgisayarlarında yayılmaya başlayan virüs, e-posta gibi iletişim araçlarında yayılımı sürdürmeye devam ederek Skrenta'nın “dünyanın ilk virüs yazarı” şeklinde kötü bir ünvana kavuşmasına sebep oldu. Şimdilerde torunlarını sevdiğini düşündüğümüz Skrenta, yaptıklarını “aptalca bir şakaydı” olarak nitelendirmişti.
İlk virüsten bu yana neredeyse 30 yıl geçmiş. Bu 30 yıl içinde virüsler inanılmaz bir şekilde gelişim göstererek, antivirüs şirketleriyle virüsler arasındaki savaşın giderek şiddetlenmesine sebebiyet verdi. Trojan, malware, keylogger gibi adlandırabileceğimiz farklı işlevlere sahip virüsler, bilgisayar kullanıcılarının hala daha korkulu rüyasıdır. Forward zinciri ile tarafınıza ulaşan e-postalar, güvenilir olmayan sitelerden indirdiğiniz .exe .bat .hta dosyaları potansiyel virüstür. Virüs yuvasına dönmüş bir bilgisayara USB 'nizi taktığınız zaman da usb'ye virüs bulaşma ihtimali hayli yüksektir. Bu virüslerden kurtulmanın halk arasındaki en etkili yolu “format atmak”tır. Fakat format atmadan da bu işin bir çözümü olmalı değil mi? Cevabınız evetse, buyrun en etkili 5 antivirüs yazılımını inceleyelim.
#1 ESET NOD32
Birinci sırayı başka bir antivirüs yazılımının alması beklenemezdi herhalde. Kullanıcı dostu arayüzü, aralıksız her gün güncellenen virüsleri teşhis eden veritabanı ve bilgisayarı fazla yormamasıyla kişisel bilgisayar kullanıcılarının bir numaralı antivirüs yazılımı. Ayrıca bu yazılım herhangi bir virüs ihtimaline karşı şüphelendiği internet sayfasına -size uyarı verip- erişimi keserken, bilgisayara taktığınız bir flash disk'te virüs varsa anında sağ alt köşeden uyarı verip virüsü etkisiz hale getiriyor. 30 günlük deneme sürümüyle test edebileceğiniz bu yazılım, Türkiye pazarında yıllık 76 liradan başlayan fiyatlarla kullanıma sunuluyor.
#2 Avast
Ücretli ve ücretsiz versiyonları sayesinde 186 milyon kişi tarafından kullanılan Avast, listede ikinci sırada yer alıyor. Antispam, gerçek zamanlı tarama ve internet tarayıcı güvenliğinde aldığı önlemler sayesinde etkili bir antivirüs yazılımı. Ücretli versiyonu yıllık 49.99$'dan başlayan fiyatlarla satılıyor.
#3 Kaspersky
Natalya ve Eugene Kaspersky adındaki Rusyalı kişiler tarafından kurulan Kaspersky firması, geliştirdiği başarılı antivirüs yazılımlarıyla göz dolduruyor. Türkiye'de de şubesi bulunan bu firma, Windows 7'nin tanıtılması şerefine 1 yıllık ücretsiz lisans dağıtarak kullanıcıların gönlünde taht kurmuştu. Bireysel kullanıcılar için mutlaka kullanılması gereken antivirüs yazılımları arasında. 1 yıllık lisans ücreti ise 59,95$
#4 AVG
98 milyondan fazla kullanıcı tarafından tercih edilen ve dünyanın en çok yüklenen ücretsiz antivirüs yazılımı olduğu belirtilen AVG, çeşitli kurum ve program inceleme sitelerinden aldığı ödüllerle göz kamaştırıyor. Ücretsiz bir antivirüs yazılımı arıyorsanız Avast'tan sonra AVG mantıklı bir tercih olacaktır.
#5 Norton 360
HP marka dizüstü bilgisayarlara kurulu olarak gelen bu antivirüs yazılımı da etkili koruma sağlıyor, ancak yıllık 124,99 TL gibi bir fiyatla sunulması lisetimizin son sıralarında yer almasına neden oldu. Ayrıca gereksiz pop-up'larıyla pek de kullanıcı dostu olduğu söylenemez.
Evet, listemiz daha da uzayabilirdi ancak şimdilik bu 5 program arasından ücretsiz olanlarını deneyebilir, ücretli olanların da 30 günlük deneme sürümlerini kullanabilirsiniz. Daha sonra beğendiğiniz antivirüs yazılımını satın alabilirsiniz. Ayrıca unutmayın, bilinçli bir kullanıcı olmazsanız size hiçbir antivirüs yazılımı yardım edemez. Güvenmediğiniz sitelerden progam indirmeyin, crackli yazılım kullanmamaya özen gösterin. İnternette gezinirken gereken dikkati gösterebilirseniz, hiçbir antivirüs yazılımına ihtiyacınız kalmayabilir.
Kaspersky tek geçerim, pc kullanmaya başladığım günden beri hiç değiştirmedim hep aynı yazılımdayım, şu ana kadar da en ufak bir sıkıntı yaşamadım