OBAMA`NIN SOSYAL MEDYA ZAFERİ

Özkan AYBAY 2.3k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Arap Baharı olarak yorumlanan, başta Kuzey Afrika ülkeleri ve Mısır gibi ülkelerde halkın Sosyal Medya üzerinden örgütlenip hükumetleri devirdiğini gördük ve biliyoruz.

     Bu anlamda beklide Twitter ve Facebook gibi sosyal medya siteleri bir anlamda özgürlüğün anahtarı olarak görülse de, bir kısım için de Türk Filmlerindeki, yuva yıkan kötü kadın benzetmelerine de muhatap olmadı değiller. Nasıl olmasınlar ki, yuva değil ülke yıktılar…

     Justin Bieber'ın “Huzur içinde yat, seni seviyorum” Twitter mesajı, birkaç saat içerisinde 220bin den fazla retweet edilmişti. Genç şarkıcı bu mesajı kanser yüzünden ölen Alavanna Routh için yazmıştı. Routh öldüğünde sadece 6 yaşındaydı.

     Twitter ve Facebook her zaman bu kadar karamsar olaylara ev sahipliği yapmıyor. Gerçi genç şarkıcının yaptığında biraz burnumuza reklam kokusu gelmedi desek pek hoş olmazdı.

     ABD’deki başkanlık seçim yarışı çok çetin geçti. Sonunda mutlu aile tablosu profili ile Obama kazandı.

     Çok az fark ile kazanan Obama'nın Twiter mesajı ise Justin'in Twitter tahtını adeta ezdi geçti. Obama'nın “4 yıl daha” başlıklı mesajı ise birkaç saat içerisinde 630 binin üzerinde retweet edilerek yeni rekorun sahibi oldu.

     Rakamlara bakıldığında Tweeter ve Facebook'un Obama'nın zaferinde ne derece faydalı olduğunu görebiliriz. Belki de istenilen verimlikte de olmadığını da.

     Genelde sosyal medya yorumculuları burada sosyal medyayı övmek için Obama'nın zaferinde Sosyal Medyanın etkilerinin çok olduğunu söyleyebilirler. Ancak Twitter'da 22 Milyon takipçisi bulunan Obama, sadece 2 Milyon takipçisi bulunan Romney'e karşı alınan oyların dağılımına bakarak bir yorumda bulunacak olursak, Obama seçmeninin Obama'yı Twitter veya Facebook'tada takip ettiğini söyleyebiliriz.

     Obama seçimde 53 Milyon oy almıştı. Twitter takipçilerinin tamamı oy kullanmamış olsa bile, kullandığını var saydığımız kesimin büyüklüğünden çıkacak en önemli sonuç, ABD'de Demokratların internet ve sosyal medyayı Cumhuriyetçiler den daha fazla sevdiği ve kullandığı görüşü bizde daha ağır bastı.

     Yine de her ne olursa olsun, başta Facebook ve Twitter'ın iyi bir propaganda malzemesi olduklarını söylememek için 40 dereden su getirmek bile fayda vermez.

     Türkiye'de yaklaşan seçimlerde eskisine nazaran, internetin daha fazla ve daha etkin propaganda aracı olarak kullanılması gerektiğini bakalım siyasi parti temsilcileri de çözmüşler mi, hep beraber göreceğiz.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version