Hemen her siteye üye olduğumuzda, bizden bir kullanıcı adı ve şifre girmemiz istenir. Kullanıcı adı gizlilik açısından pek önem arz etmiyor olsa da, şifreler kişisel bilgilerimizi korumak için alabileceğimiz en büyük tedbirlerden birisidir. Eğer ki zor bir şifre kullanırsak art niyetli kişilerin hesabımıza erişim sağlamalarının önüne geçebiliriz. Facebook ve Twitter gibi sosyal mecraların yanı sıra türlü blog adresleri, forumlar ve e-posta servisleri bizlerden sürekli olarak zor bir şifre girmemizi talep etmekte. Zor şifre belirlemenin ne kadar mühim olduğunun farkına varamamış kişiler hala “12345” gibi şifreleri kullanmaya devam ettiğinden, dünyada en çok kullanılan şifrenin “12345” olduğu haberlere konu olmuştur. Gülünç bir haber gibi gelebilir ilk başta, ancak biraz düşündüğümüz zaman ne kadar ciddi bir güvenlik açığı verip art niyetli kişilere davetiye çıkardığımızı da anlayabiliriz. Brute Force olarak adlandırılan ve hackerlik dünyasına yeni yeni giriş yapan kişiler tarafından sık kullanılan, dilimize de “deneme / yanılma yöntemi” olarak çevirebileceğimiz bu taktik sayesinde kişiler en çok kullanılan ve sizin de kullanabileceğiniz şifreleri sıralayıp, peşpeşe bu şifreleri deneyerek hesabınıza erişim sağlamaya çalışırlar. Olur da şifreniz sadece rakamlardan oluşuyorsa -“12345” gibi- veya doğum tarihiniz gibi basit bir şifreyi belirlemişseniz hesabınızın art niyetli kişilerce ele geçirilmesi işten bile değildir.
Peki bu durumu engellemek için ne yapılabilir?
– Şifre belirlerken sadece harf veya rakamlara bağlı kalmayın. Şifrenizde hem harf, hem rakam, hem de işaret -(!$%&) gibi- bulunursa şifreniz oldukça güçlenecektir.
– Doğum tarihi, isminiz, soyisminiz, 12345 gibi ardışık rakamları asla kullanmayın. Öyle şifreler belirleyin ki siz bile yeri geldiği zaman bu şifreyi kullanırken zorlanın.
– Şifrenizi kimseye vermemeye çalışın. Arkadaşınız, dostunuz, hatta sevgiliniz bile şifrenizi isteyebilir. Bu kişiler şifrenizi alıp size karşı herhangi bir zarar vermek istemeyebilir, ancak bilgisayarlarında bulunabilecek herhangi bir trojan, keylogger gibi yazılımlar aracılığıyla farkında olmadan size büyük bir kötülük yapmış olabilirler. Dikkati elden bırakmamakta her zaman için fayda var.
Örnekle göstermek gerekirse şifreleri 3 temel kademeye ayırabiliriz.
1– Başlangıç (Kesinlikle tavsiye edilmez, bu tarz bir algoritma kullanıyorsanız mutlaka şifrenizi değiştirin)
mehmetali22, 12345, 12101988, 1988, 1453, 321654, 0000, 8520
2– İyi (Algoritma güzel, kullanmaya devam edebilirsiniz)
mehmetal!22+, 1a2e5a/1, 631*
3– Uzman (Kırılması oldukça zor bir şifre algoritmasıdır)
m3hm3t4l!, n@9&88cR2W, A6nm4!%Ps
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Hepsinden önce şifrenizi kırılması zor bir şekilde belirlemeniz, halka açık yerlerde oturumunuzu açık unutmamanız olası saldırılara karşı sizi koruyacaktır.
Böyle bir şifre edinsem hackerların bunu elde edemeyeceği kesin de ben de aklımda tutamam ki bunu:)) Şaka bir yana hem zor şifre seçmek hem de seçtiğimiz şifreleri karışmaması ve unutmamamız için kayıt altında tutmak önemli.