21.yüzyıl ile birlikte gelişen teknoloji bazı terimleri de hafızamıza kazıdı diyebiliriz. Bunlardan biri de: Hacker kelimesi olmuştu. Hacker o zamanlar internet ortamında karanlık işler çeviren sanal terörist olarak nitelendiriliyordu. Daha sonraki yıllarda Hackerlar yaptıkları işlere göre Beyaz Hackerlar ve Siyah hackerlar olarak ayrıldılar. Beyaz hackerler iyi işler için uğraşan kişilere verilen isimken, siyah hackerlar (siyah şapkalı hackerlar) kötü işlerle uğraşan kişilere verilen isimdi. Dünyada bugüne kadar sayısız hack girişimi yapıldı bunlardan bazıları tarihe kara bir leke olarak isimlerini yazdırırken bazıları da iş peşinde ya yakalandılar yada başarısız oldular.
Hackerların hikayeleri aslında milattan öncesine Truva olayına dayanıyor diyebiliriz. Biliyorsunuz Yunan mitolojisinde geçen bu olay filmlere konu oldu. Hediye kılığında gönderilen bir At tüm kalenin yıkılmasını sağlıyordu. Hackerlar aynı sistemle çalıştı diyebiliriz.
- Tarihte ilk hack olayı Nazilerin kurgulamış ve tasarlamış olduğu Enigma kodunun çözülmesi oldu. Bu sayede Nazilerin askeri belgelerine ve çok gizli bilgilere ulaşıldı. Tarihler 1939-1940'ı gösteriyordu.
- 1971 yılında bulunan Blue Box: Captan Crunch adıyla tanınan sanal dünya korsanı bir ıslık ile tüm ev telefonlarının ücretsiz olarak kullanılabileceğini buldu. Bunu nasıl yaptı kimse bilmiyor, belki de tamamen şans olayıydı. Ancak captan Crunch işin ucunu bırakmadı ve Blue box adlı bedava konuşmayı sağlayan aleti geliştirdi, ve milyarlarca dolar kazandı.
- 1984 yılında gerçekleşen 135.000 mark çalma olayı: Tarihte BtX-hack olarak bilinen olay 1984 yılına kadar yapılmış ve o tarihten sonra yapılacak birçok olaya örnek olacaktı. Kaos bilgisayar kulübü tarafından bir güvenlik açığından yararlanılarak yapılan işlemde tam olarak 135.000 mark çalınmıştı. ( 1.150.000 TL 2012'ye göre) Çalınan Markların sadece güvenlik açığını göstermek için olduğunu söyleyen Kaos Bilgisayar Kulübü parayı geri iade etmişti.
- Tarihin ilk solucanı tarihler 1988'i gösteriyor: Robbert Tappan Morris tarafından geliştirilen ve kendi adını taşıyan solucan Morris solucanı adıyla pek çok hack olayında aktif görev aldı.
- Green Bulding: 1993 yılında gerçekleştirilen olayı MIT öğrencileri gerçekleştirmişti. Üniversite binasının ışıklandırma sistemine giren öğrenciler binanın dıştan görüntüsünü adeta bir ekolayzır'a çevirmişlerdi.
- DecSS olayı 1999: 15 yaşında bir çocuk o güne kadar yapılamayan DvD'lerin çoğaltılmasını bulmuştu. Jon Lech Johannes tarafından geliştirelen bu sistem sayesinde halen DVD'leri kolayca çoğaltıyoruz. Johannes halen aktif olarak Hack olayları yapıyor ve Apple gibi firmalara güvenlik dersi veriyor. Bugüne kadar 2 kez ödül alan Johannes şu anda 29 yaşında. Johannesi merak edenler için: http://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Lech_Johansen
Tarihe geçmiş Hack olayları – 1 yazımızda 2000 yılına kadar yapılmış hack olaylarını inceledik, bir sonraki yazımızda ise 2000 yılından sonra yapılan hack olaylarını detaylı olarak ele alacağız.