SOPA NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Mücahit ÇAKIR 2.1k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Adıyla da manidar olan SOPA, Stop Online Piracy Act, yani Online Korsanlığı Durdurma Yasası, Lamar S. Smith tarafından ABD Temsilciler Meclisi'nde tanıtılan bir yasadır. Amerikan Hükümeti bu yasayı emek hırsızlığını önleme şirinliği arkasına saklasa da, bu yasanın asıl amacı zenginlerin menfaatlerini korumak, internetteki özgür ve devletlerden bağımsız ortamı yok etmektir.

     2000'lerin başlarında internetin yaygınlaşması ve 2000lerin ortalarına doğru da ülkemizde neredeyse her eve internet girdiğinde, müzik, film ve daha birçok materyale ulaşmanın en kolay yolu internetti. Aynı zamanda sosyal ağlar sayesinde de dünyanın çok farklı yerlerinden insanlar birbirlerini tanıyabiliyor, arkadaş olabiliyor ve ortak hareket edebiliyordu. On milyonlarca kullanıcısı olan Facebook, MySpace gibi sosyal ağ siteleri sayesinde, başka türlü birbirlerini belki hiç göremeyecek lise, ilkokul arkadaşları birbirlerinden kopmuyor, birbirlerinin hayatlarından haberdar oluyordu. Vidyo paylaşım sitesi Youtube sayesinde, izlediğiniz bir filmde özellikle aradığınız bir sahneyi rahatlıkla bulabiliyor, istediğiniz klibi izleyebiliyordunuz. Aynı zamanda vlogging (video blog) için de Youtube'un büyük bir önemi vardı.

     Resmi otoriteler uzun bir süredir, internetin sağladığı özgür tartışma ve paylaşım ortamından rahatsız olduklarını belli ediyordu. Bazı ülkeler sansür uygulamasına gitti, diğerleri ise çeşitli paylaşım sitelerinden kendi materyallerinin kaldırılması için davalar açtılar. Ama bu da yetmedi. Devletin, istediği herhangi bir siteyi kapatabileceği bir silaha ihtiyacı vardı. Çünkü internet televizyon ve gazete gibi kitle iletişim araçlarını öldürüyordu. Devletin halkı televizyon ve gazete yoluyla kontrol etmesi çok kolaydı. Televizyon ve gazeteyi, sadece belli bir kesimin bilgi verme, yazma izni olduğu bir bulletin boarda benzetebiliriz. İnternet ise her insanın eşit şekilde kullanabileceği bir ortam sağlıyordu, bu da devletin medyayı kontrol etmesini, bireylerin beynini yıkamasını çok ama çok zorlaştırıyordu.

     Stop Online Piracy Act ile hükümet ilk olarak Rapidshare, Fileserve, Mediafire gibi paylaşım sitelerini kapatacak. Megaupload SOPA ile tam olarak ilgili olmasa da şimdiden kapatıldı, Filesonic ise yasal yaptırımdan korktuğu için dosya paylaşımlarını kapadı. Bu paylaşım sitelerinin ardından Facebook, MySpace gibi sosyal haberleşme siteleri gelecek. Amerika'da yaşamadığınız için bu yasanın size etki etmeyeceğini düşünebilirsiniz fakat birçok site ABD merkezli olduğundan bu tasarı tüm dünyayı etkileyecek. İnternetin özgür kalması için, SOPA ve PIPA yasa tasarılarının ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilmemesi şart…

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version