İngilizce “Search Engine Optimization” kelime öbeğinin kısaltılmış hali olan “SEO”, günümüzde her web site sahibi için öğrenilmesi zorunlu bir konu olarak gözümüze çarpıyor. Bu noktada bizler de siz değerli kullanıcılarımıza bir nebze yardımcı olmak, yeni başlayan arkadaşlara da yol göstermek amacıyla SEO ile ilgili geniş kapsamlı bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdik. Beğeneceğinizi umduğumuz bu yazı dizisinde SEO ile ilgili tüm kavramları elden geçirecek, SEO programlarıyla ilgili detaylı analizler yapacak ve SEO’nun mahiyetini tam olarak öğrenmeye çalışacağız.
Yazının başlangıcında İngilizce anlamından bahsettiğimiz SEO, Türkçeye “arama motoru optimizasyonu” olarak çevrilebilir. SEO, arama motorunda aratılan hedef kelimede sitenin ilk sıra veya sayfada çıkması amacı uğruna yapılan tüm çalışmaları içinde barındırır. İnternet sitesi sahibiyseniz sitenize ziyaretçi çekmenin birinci ve en önemli yolunun Google’da aratılan kelimelerde ilk sırada olmak olduğunun farkındasınızdır. Veya elindeki bir ürünü pazarlamak isteyen kullanıcı, ürünlerini satabilmek için hedef kelimede ilk sırada yer almak zorundadır.
Peki Google arama sonuçlarını neye göre oluşturur? Google hangi değerleri göz önüne alarak sıralamayı düzenler, sitelerin sıralamasını gerçekleştirir?
Bu sorunun birden çok cevabı var. Google sıralamayı gerçekleştirirken sitenin özgünlüğünü göz önünde bulundurur, referans sitelerini analiz eder ve sitenin kullanıcı için doyurucu bir site olduğuna karar verirse sitenin sıralamadaki yerini ona göre düzenler. Google sıralama sonuçları kişiler tarafından düzenlenmediği, Google’ın geliştirdiği teknolojik yapay zekayla düzenlendiği için çoğu zaman Google’ı kandırmak mümkün gibi gözükebilir. Fakat dünyanın en zeki mühendislerinin yer aldığı, arkasında müthiş bir teknolojik gücü barındıran ve istese internetteki dengeleri değiştirebilecek bir firmadan bahsettiğimizi düşünürsek, Google’ı kandırmanın o kadar da kolay olmadığını anlayabiliriz.
Google sıralamayı düzenlerken sitede yer alan makalelerin özgünlüğüne baktığı gibi, siteye referans olan diğer sitelerin sayısını ve niteliğini de değerlendirir. “Siteye referans olma” kelimelerini kullanmak yerine “backlink” kelimesi tercih edildiği için, bu terimi sıkça duyabilirsiniz.
Evet, Google sitenin backlinklerini kontrol ettiği gibi, bu backlinklerin hangi sitelerden edildiğini de analiz eder. Örneğin gov.tr uzantılı bir siteden backlink almışsanız bunu artı bir değer olarak kabul eder, çünkü bir devlet sitesi sizin sitenize referans olmuştur. Aynı şekilde bel.tr, edu.tr gibi uzantılardan elde edilen backlinkler de her site için büyük önem taşır. Ancak Google çok zeki bir arama motoru olduğundan, yetersiz içeriğe sahip fakat yüz binlerce backlinki olan sitelere de bir “dur!” demiş, “Google Panda” adındaki güncellemeyi duyurmuştur. Bu güncelleme ile %40 seviyelerine gerileyen internetteki özgün yazı oranının yükseltilmesi ve özgün yazı yayınlanıp emek verilen sitelerin yüceltilmesi amaçlanmıştır. Yani artık sıralamada yer edinmek istiyorsanız “özgün yazmak” şart! Özgün yazmak sıralamadan yer kapmak için gerekli olan değerlerden sadece birisidir. Çoğu kişinin yapmaya üşendiği, gereken önemi vermediği “özgün yazı yazma” fiilini gerçekleştirdiğinizde Google’ın gözünde daha sağlam bir yer edinebilirsiniz. Bir de bu özgünlüğü “kaliteli, kalıcı, içerikdaş” backlinklerle desteklediğiniz zaman birinci sıraya çıkmak için önünüzde hiçbir engel kalmıyor.
Gelecek makalemizde Google gibi düşünmeyi öğrenecek, algoritmalar hakkında tahminlerde ve bazı tavsiyelerde bulunacağız. Bizden ayrılmayın!