MEGAUPLOAD YENİDEN Mİ DOĞUYOR

Özkan AYBAY 2k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Bildiğiniz gibi dosya paylaşım sektörünün oluşmasını sağlayan sitelerden birisiydi Megaupload. Megaupload yasa dışı dosya paylaşımının simgesi haline geldikten sonra, yasa dışı içerikle savaş başlatan kuruluşların hedefi haline gelmişti.

     Megaupload’ı susturmak, sadece yasa dışı içeriği engellemekten çok diğer dosya paylaşım sitelerine de açıkça gözdağı vermek anlamına geliyordu. 150 Milyon üzerinde kayıtlı kullanıcısı vardı. 25 Petabyte büyüklüğünde bir veriye ulaşmıştı. Yani Gigabyte olarak verecek olursak, 26.214.400 gibi bir rakam çıkıyor ortaya. Bununla da kalmayıp, günlük internet trafiğinin % 4 ünü tek başına kullanan bir siteden bahsettiğimizi söylesek sanırım yeterince öneminden bahsetmiş oluruz.

     Tartışılan nokta ilk başta, sitelerin içeriklerden sorumlu olmadıklarını beyan etseler de, sonuçta yüklenen dosyaların içeriklerini de yasalara göre kontrol etmeliydiler. Binlerce hatta milyonlarca dosya içeriğini kontrol etmek hem zaman hem de operasyonel açıdan maliyetli olacağı için dosya paylaşım siteleri farklı bir çözüm bulmaya çalıştılar. 

     İçeriklerin lisansları ihlal ettiği durumda, lisans sahipleri sitelerle iletişime geçip içeriğin silinmesini istediklerinde, içeriği host eden site bunu yerine getiriyordu. 

     İçerikleri host eden firmalar, bonus uygulamalarına geçince durum iyice içinden çıkılmaz hale geldi. 

     Çünkü siteye bir içerik eklediğinizde, bunu indiren kişilerin oluşturduğu trafik uyarınca bonus kazanıyorlar, kazandıkları bonusları da para karşılığında satıyorlardı. 

     Bu işten en çok site sahipleri ve dosya yükleyicileri kar sağladı. Ancak çılgınlığın durdurulması gerekiyordu ve buda bir takım yasal olmayan yollarla sağlandı. 

     Megaupload sitesinin sunucuları basıldı, yayın durduruldu ve bu işten servet kazanan Megaupload kurucusu Kim Doctom parmaklıklar arkasına kondu. 

     FBI, Doctom’u ABD’ye götürmek ve ABD yasalarınca yargılamak istiyordu ancak Yeni Zelanda’da Başbakanı Doctom’dan özür diledi ve yaptıkları baskının, teknik takiplerin Yeni Zelanda yasalarına uygun yapılmadığını belirtti. 

     Tabi şu anda dosya yükleme sitelerinin eski performansları kalmadı. Dosya paylaşım siteleri terabaytlarca veri silmişti. Bonus kazanıp satarak yayın hayatını sürdürmeye çalışan yüzlerce web sitesi kapandı.

     Bir makalemizde korsanın engellemek mümkün mü diye sormuştuk. Bundan yaklaşık 15 gün önce ve yazıda trajik olarak mümkün olmayacağını, yeni yöntemlere karşın yeni yöntemler geliştirileceğinden bahsettik.

     Sanki bizi doğrularcasına Kim Doctom’un aklına başka bir proje gelmiş. 20 Ocak 2013’te planladığı üzere açmaya çalışacağı web sitesi ile yeniden dosya paylaşacağını söylüyor Kim Doctom. Ancak bu kez işi biraz daha sağlama almış.

     İçerikten sorumlu olmamak için ve sorumluluğu tamamen yükleyicilere atmak için de bir yöntem geliştirmiş. Siz dosyayı siteye yüklerken, içerik şifrelenecek. Şifrelenecek dedikse, parola korumadan bahsetmiyoruz. Sadece elinde doğru sertifikası olanlar ancak içeriği görüntüleyebilecek.

     Böylece site baskına uğrasa da, polis verilerin içeriklerini göremeyecek. Ve böylece içerikten sorumlu tutamayacak. Dolayısı ile verilerin lisans ihlali oluşturup, oluşturmadığını da kontrol edemeyecekler.


Ne diyelim hayırlısı olsun…

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version