KİŞİSEL SİTELERE TAKİPÇİ KAZANDIRMAK

Mücahit ÇAKIR 3.2k Görüntüleme
4 Dk Okuma

     Kişisel günlüklerin sanal ortama taşınmasıyla ortaya çıkan “blogculuk” akımı, blog servisi veren sağlayıcıların çoğalmasıyla daha kolay hale geldi. Artık blog tutmak için domain ve hosting gibi masraflara girmeye gerek kalmadan dünyaca ünlü, en çok kullanılan blog servislerinden olan wordpress.com ve blogger.com aracılığıyla kişisel günlüğümüzü sanal ortamda yayınlayıp ziyaretçilerle paylaşabiliyoruz. Ayrıca Türkiye'de blog servisi sağlayıcılığı hizmeti veren sayılı siteler arasında blogcu.com adresini de gösterebiliriz. 

     Önceleri kişisel site sahibi olmak büyük bir nimet olarak görülürken, ücretsiz sağlayıcılar sayesinde herkes güvenli ve kullanışlı bir şekilde kişisel günlük tutma imkânına kavuştu. Olumlu görünen bu gelişmenin sonucunda herkesin bir kişisel sitesi olmasında dolayı, bu sefer de kişisel siteye hangi konulardan nasıl ziyaretçi çekebileceğimiz ve ziyaretçiyi nasıl kalıcı takipçiye dönüştüreceğimiz merak edilir oldu. Bir konuyu araştıran, bilgi almak için arama motorları aracılığıyla sitenize gelen ziyaretçi aradığını bulduktan sonra sitenize bir daha uğramayabilir. İngilizce “subscriber” kelimesiyle nitelendirilen, türkçeye ise “takipçi” veya “abone” olarak çevirebileceğimiz bu kavram, sitenizi ziyaret eden kişinin e-posta adresini kayıt etmesi ve sitede gerçekleşen güncellemelerden e-posta aracılığıyla sürekli haberdar olmasını sağlıyor. Bu da blog sahibi için “sürekli ziyaretçi” demektir, ki bu çoğu web site sahibinin rüyasını süslemektedir.

     Biz de siz değerli okuyucularımız için bu konuyu yerli / yabancı kaynaklardan araştırdık, işinize yarayacağını umduğumuz 4 maddelik bir izlenecek yol haritası belirledik. Beğeneceğinizi umuyor, maddelere geçiyoruz:

     #1 Tasarım
      Evet, haliyle tasarım olmazsa olmaz. Özellikle “kişisel site” olduğu için tasarım noktasında istediğiniz şekilde at koşturabilir, radikal kararlar alabilirsiniz. Göz yormayan, kullanıcıyı siteden kaçırmayan, kullanılan renklerin uyumlu olduğu, reklam alanlarının kullanıcıyı rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirildiği bir tasarım kullandığınızda, kullanıcının sitede zaman geçirme süresini uzatabilirsiniz. Kişiliğinizi yansıtan herhangi bir temayı kullanabilirsiniz. Ancak tasarımcılara sadece sizin kullanacağınız özel bir tema hazırlatmanız kullanıcının gözünde siteyi daha da yüceltecektir.

     #2 İçerik
      İçerik kraldır!  Ama hangi içerik? İnternetteki kopyala/yapıştır sitelerin çoğalmasından ve tüm internetteki özgün yazıların %40 oranına gerilemesi sebebiyle Google'ın geliştirdiği, çoğu site sahibinin korkulu rüyası haline gelen “Google Panda” algoritmasının özgün içeriğe haddinden fazla önem verdiği otoritelerce kabul edilmiş bir gerçek. Siz de arama motorlarından sitenize ziyaretçi çekmek istiyorsanız, her ne konuda yazacaksanız o konuda özgünlüğe önem vermeli, mevzuyu kendi cümlelerinizle anlatmalısınız. Ayrıca kullanıcının sitede daha fazla vakit geçirmesini sağlamak için “Benzer yazılar”, “En çok okunan yazılar”, “Son yorumlanan yazılar” gibi bölümleri de sitenize yerleştirmenizde fayda var.

     #3 “Takip Et!” kutusu
      Sitemizdeki ziyaretçileri takipçiye çevirmek istediğimiz için, kullanıcıya hoş görünecek ve teşvik edecek bir takip etme kutusu yerleştirmemiz gerekecek. RSS adresinizi alarak yayınlanan en son yazıyı kullanıcıların e-posta adreslerine ücretsiz gönderen, arkasına Google'ı almış bulunan FeedBurner servisi sizin için en mantıklı seçim olacaktır. Hemen FeedBurner'a kayıt olun ve size verilen html kodunu sitenizde uygun bir bölüme yerleştirin. Daha sonra FeedBurner kontrol panelinden takipçilerinizi kontrol edebilirsiniz.

     #4 Kampanyalar
      Sitenize ziyaretçi çekmenin bir diğer yolu ise kampanya düzenlemektir. Sitenizi sosyal mecralarda paylaşan, kendi sitesinde tanıtım yapan kişileri listeleyip bir çekişi düzenleyebilirsiniz mesela. Çekilişten sonra 3 kişiye hediyesini verir, 100'lerce sitede ücretsiz tanıtımınızı yapmış olursunuz. Sizce de mantıklı değil mi?

     Tüm bu saydıklarımızı yaparsanız daha fazla kitleye ulaşabileceğinizden eminiz. Fakat unutmayın, istediğiniz kadar reklam yapın; kullanıcı içerikten memnun değilse hiçbir reklam kalıcılık sağlamaz. Bu yüzden içeriğin kral olduğunu sakın unutmayın ! Başarılar dileriz.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version