GOOGLE`IN RAKİPLERİ VE AKIBETLERİ

Mücahit ÇAKIR 3.8k Görüntüleme
4 Dk Okuma

     “Google'a yeni rakip geliyor!” başlıklı haberlere zaman zaman medyada rastlayabilmek mümkün. Nedendir bilinmez, Google'ın tahtının sallanmasından zevk alırcasına bu gibi yeni sitelerin haberini yapan çeşitli yayın organları, projenin başarısızlığa uğradığı haberini aynı şekilde duyuramıyorlar. Biz de Google'a karşı rakip olarak ortaya çıkan sitelerin bir listesini çıkarıp, bu sitelerin akıbetlerini ele alacağız. Yerli ve yabancı bir çok proje üretildiğinden, ele almayı unuttuğumuz siteler de muhtemelen olacaktır.

     #Cuil
      Google'dan ayrılan Anna Patterson ve Russell Power adlı iki mühendisin kurduğu bu arama motoru, göz alıcı tasarımıyla ilk başlarda umut vaad ediyordu. Ancak arama motoru sistemlerinde tasarımdan ziyade kullanıcıya sunulan içeriğin önem taşıdığını acı bir şekilde tecrübe eden cuil, ne yazık ki yayın hayatına son vermek zorunda kaldı. 10 yıl içinde 200 milyar doları aşan piyasa değerine sahip bir siteyle rakip olmanın yükünü kaldıramayan cuil yöneticileri, Google'dan ayrıldıkları için Google'ın zayıf noktalarını bildiklerini de iddia ediyorlardı. Google'a kıyasla 3 kat daha hızlı çalıştıklarını söylediklerini de göz önüne alırsak, bu iddialarında haklı olabileceklerini düşünebiliriz. Site 17 Eylül 2010 tarihinde kapatıldı.

     #Quaero
      Latincede “arıyorum” anlamına gelen Quaero, Avrupa Birliği desteğini arkasına almış Fransız yapımı bir arama motoru projesiydi. 2008 yılında üretilmesine karar verilen bu arama motorunda yazının yanında multimedya içerikler de kullanıcıların hizmetine sunulacaktı. Araştırmalarımıza göre şuan projede herhangi bir gelişme yok, tahminlerimize göre yitik projeler arasındaki yerini çoktan aldı.

     #Wolfram | Alpha
Google'la aynı kulvarda kıyaslanmasının haksızlık olduğunu düşündüğümüz harika bir sistem olan Wolfram, daha ziyade matematiksel ve sonuç odaklı aramalarda kullanıcılara hizmet veriyor. Söz gelimi matematik işlemlerinin, kişi aramalarının ve  aklınıza gelebilecek hemen her türden işlemin direkt sonucunu verebilen bu site arama sonuçlarını PDF olarak indirme imkanı da sağlıyor. Sonuç odaklı aramalarda Google'dan çok daha etkili olduğu kabul edilebilir bir gerçek.

     #YaCy
      Yine medyanın yazılımsal sistemleri yanlış yorumlaması sonucu Google'a rakip olarak lanse ettiği YaCy, daha çok network üzerinde özel arama motoru kurulum hizmeti veriyor. Daha detaylı incelemek için web sitesini ziyaret edebilir, programı indirip test edebilirsiniz. 

     #hakia
      2004 yılında Dr. Rıza Can Berkan'ın geliştiriciliğinde kurulan, öğrenerek geliştiği iddia edilen ve anlam arama motoru olarak lanse edilen hakia'da, aradan geçen onca yıla rağmen sistem hala tam olarak rayına oturmuş değil. Silikon Vadisi'nde en başarılı girişimler arasında 10 sıra birden yükselerek umut vaat eden bu sitenin tam olarak geliştirilmesi daha da vakit alacak gibi.

     Listeye bing, Yahoo ve Yandex gibi siteleri bilerek almadık. Bu siteler hali hazırda Google'a rakip olmaya devam ettikleri için, daha ziyade Google'a rakip olarak ortaya çıkıp başarısızlığa uğrayan siteleri ele almaya çalıştık. Örnekler daha da çoğaltılabilir, ancak amacımız yeni proje üretmek isteyen yazılımcılara bir nebze olsun yol gösterebilmek adına Google'a rakip çıkan sitelerin akıbetlerini göstermeye çalıştık. 

      Zamanın arama motoru Altavista'yı tahtından eden Google, elbette ki tahtından çiviyle çakılmadığı için yerinden edilebilir. Fakat kısa vadede bunu başarmak mümkün olmadığı gibi, milyonlarca dolarlık yatırım isteyen riskli bir iş olacaktır. Unutmamak gerekir ki Google sadece arama motorundan ibaret olmayıp, günümüz insanının tüm ihtiyaçlarına cevap veren harika bir servis haline gelerek hayatımızın her alanına girmeyi başardı. Google'dan daha etkili arama sonuçları sunan bir sistemi geliştirseniz bile, kullanıcıların alışkanlıklarını hemen değiştirmeleri mümkün olmadığından başarıya ulaşmanız zor. Bu yüzden internet girişimcilerine tavsiyemiz, var olan sistemlere rakip olmak yerine alanında ilk olacak projelere yönelmeniz yönünde olacaktır.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version