TÜRK TARİH TEZİ

Gündem Türkiye 2k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Bir gün Afet İnan yurtdışında okuyorken derste “Türklerin göçebe medeniyetsiz ve ikinci sınıf özelliklerle sıfatlandırıldığını” duyar bu drumu gelip Atatürk’e anlatır. Atatürk 1930’lu yıllardan itibaren derhal Türk Tarihi’nin araştırılması için emir verir. 1931 yılında Türk Tarih Kurumu kurulur. Ve Türk Tarihi araştırılmaya başlanır. Türk Tarih kurumunun çalışmaları: Türklerin Dünya medeniyetine katkıları nelerdir? Türkler nereden gelmiştir? Türklerin Anadolu’nun en eski kavimleriyle ilişkileri nelerdir? Gibi soruların cevabını aramaktan ibaret olacaktır. Atatürk’ün kurduğu ekip hızla çalışmalarına başlar ve ardı ardına Türk tarihine giriş sayılabilecek nitelikte kitaplar basılır ve liselerde okutulmaya başlanır. Türk Tarih tezine göre Türkler hatta Yunanlılar, Sümerler Orta Asya’dan gelen kavimlerdir. Ve Sümerler, Hititler, Türklerle akrabadır.


Türk Tarih Tezi’nin romantik, siyasi amaç taşıdığını düşünen kişiler ve kurumlar Türk Tarih Tezi’ni sürekli eleştirmişler ve bilimsellikten uzak bulmuşlardır.  Ancak ne kadar hayalci denilse de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 50 yılında bu çalışmalar Tarih alanında çok kıymetli eserlerin ortaya çıkmasına neden olmuş Sümer dili okuyabilen Hitit ve Asur çivi yazılı tabletleri okuyabilen tarihçiler yetişmiştir. Üstelik Türk Tarih Tezi’nin savunduğu bazı noktalarda çok önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Bu tezlerden biri de İtalya’nın kurucuları olan Etrüsklerin Türk olduğu tezidir (burada Etrüskler yazımıza link verilsin)   Bu tezle ilgili çok önemli gelişmeler olduğunu daha önce yazmıştık.


Netice itibariyle, Türk Tarih Tezi; Türk kavmini ve Türklerin yaptıklarını dünya medeniyet tarihinden silmek, Türk’ü değersizleştirmek, Türk’ü ikincilleştirmek isteyenlerin emellerini boşa çıkarmak adına yapılmış bir öğrenme öğretme hareketidir. 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version