Göller bölgesi kalkolitiğinin diğer bir yerleşim alanı Burdur’da bulunan Hacılar Höyüğün 8 km kadar doğusunda bulunan Kuruçay yerleşmesidir. Hacılara bu kadar yakın olmasına rağmen, gerek kültür gerekse de mimari olarak oldukça farklı bir anlayış göze çarpar.
Mimari
Mimaride göze çarpan ilk farklılık, evlerin yerleşimidir. Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi Hacılarda yapılar bitişik yapılıyordu. Ancak Kuruçay Höyük’te tam tersi bir durum söz konusudur. Burada evler birbiri ile bitişik değil, tamamen bağımsız bir plan sergiler. Kuruçay mimarisinin özelliklerini en iyi 7. Tabakada görmekteyiz. Bu tabakada yapılan kazı çalışmalarında birçok ev kalıntısı oldukça iyi bir şekilde gün yüzüne ulaşmıştır.
Bu kazılarda taş temel üzerine kurulmuş 1 metre kalınlığa sahip kerpiç tuğlalar ile yapılmış duvarlardan oluşan hemen hemen kare planlı yapı kalıntıları ele geçmiştir. Bazı yapıların yamuğa yakın bir plana sahip olduğu da gözlemlenmiştir. Söz konusu yerleşmenin çağdaşlarının hemen hepsinde daha sonradan megaron adını alacak dikdörtgen planlı barınaklar görülürken burada neden böyle bir değişikliğin yapıldı oldukça merak uyandırıcıdır.
Kuruçay’daki yapıların boyutları 8 metreye 7.5 metreden; 5 metreye 4 metreye kadar değişmektedir. Kuruçay mimarisindeki karakteristik özellik ise evin iç tarafında bulunan payandalardır. Bu özellikler Hacılar’da da bulunduğundan, en azından Kuruçay sakinleri ile Hacılar sakinlerinin biraz da olsa birbirlerinden etkilendiklerini söyleyebiliriz.
Seramik
Kuruçay’da ele geçen seramik kapların hemen hemen hepsinde bej astar görülür. Bu astarın üzerinde ise kırmızı veya kahverengi renkte bezemeler bulunur. Burdur yöresinde hemen hemen bütün yerleşimlerde değişmeden kalan bu kaplar, oldukça karakteristiktir.