TARİH ÖNCESİ DEVİRLER VE BU DEVİRLERİN YAŞAM KOŞULLARI

Mehmet Sabri CİHAN 17.3k Görüntüleme
4 Dk Okuma

     Tarih öncesi devirler, ilk insanın görülmesiyle birlikte başlamıştır ve insanoğlunun ilk olarak yazıyı icat etmesiyle birlikte sona ermiştir. Tarih öncesi devirler o dönemlerde yapılan icatlara, kullanılan malzemelere ve yaşam şekillerine göre değişik değişik isimlendirmeler getirilerek ayrılmıştır. Tarih önce devirler genel olarak 4 ' e ayrılırlar. Bu devirlerden ilki taş devri olarak adlandırdığımız ilk insanların görüldüğü ' Paleolitik Devir ' dir. Bu devirde yeryüzü tamamıyla buzullarla kaplıdır. Dönem içerisinde görülen insanların birçoğu doğaya uygun bir şekilde hayatını sürdüren gruplar halinde yer alırlar. Hem iklim hem de yaşadıkları bölgedeki vahşi hayvanlardan korunmak için mağaralarda barınmışlardır. Bu barındıkları mağaralara yapmış oldukları çizgiler ve yaşarken kullanmış oldukları bazı malzemeler sayesinde şu anda o dönem ile ilgili bilgi sahibi olabiliyoruz. Bu dönemde daha insanlar yeni ortaya çıktığından ve besin üretmek için herhangi bir yol bulamadıklarından dolayı etraftaki hayvanları avlama gereksinimi duymuşlardır. Bu durumu kolaylaştırma içinde çakmak taşlarını yontmuşlardı ve ilk ilkel silahları ortaya çıkartmışlardır. Zaman geçtikçe ilkel bir yay ve ok icat ederek avlanmayı daha da geliştirmişlerdir. Bu dönem içersindeki en önemli olay ise ateş insanoğlu tarafından keşfedilmiş ve kontrol edilmiştir. Buda insanoğlunun birçok alanda daha iyi işler çıkarmasını sağlamıştır. Aynı zamanda bu icattan kısa bir süre sonra yeni bir çağa adım atılmıştır.

     Bu çağ tarih öncesi yaşanan çağlardan 2.si olan ' Mezolotik Devir ' dir. Bu devir diğer adıyla da orta taş devri olarak da adlandırılabilir. Bu dönemde paleotik devrinden farklı olarak iklim değişikliği yaşanmıştır. Bu devir içersinde eskiden her yer buzullarla kaplıyken var olan buzullar yavaş yavaş erimeye başlamıştır ve normal iklim koşulları oluşmuştur. Çakıl taşları kullanılarak yeni yeni eşyalar üretilmeye başlanmıştır. Avcılık ile yapılan besin bulma işlemine bir ek olarak ilkel tarım başlamıştır. Bu ilkel tarım sonucunda alınan ilk ürünün buğday olduğu söylentiler arasın yer almaktadır. Bu dönem hakkında bir bilgi daha verecek olursak; bu dönemde ülkemizin bazı yerlerinde yaşam olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Yani Anadolu bu dönemde yerleşim yeri haline gelmiştir.

     Bu döneminde bitişinden hemen sonra yep yeni ve gelişime açık bir çağ olan ' Neolatik Devir ' başlamıştır. Bu devirde birçok yenilik yapılmıştır. Bu yeniliklerin fazla olması da bu devrin en kısa devir olmasına sebebiyet vermiştir. Bu dönemde hem avcılığı geliştirme hem de kabileler arasındaki rekabette bir adım öne çıkabilmek adına yeni ve keskin kılıçlar yapılmıştır. Bitkiler birçok alanda kullanılmaya başlamıştır ve uzun bitkilerle elbiseler yapılmaya başlanmıştır. Bu dönemin en önemli olayı ise yabani hayvanları avlamanın yanı sıra evcilleştirmeye çalışıldı ve bu durum başarıyla sonuçlandı. Bu sayede de hem tarım hem de hayvancılığı kullanmaya ilk olarak bu dönemde başlanılmıştır. Aynı zamanda bu yeniliklerle birlikte yerleşik hayata ilk olarak bu dönemde geçilmiştir. Hem tarım hem de hayvancılığı artması ve bunların sonucunda da üretimin hızla yükselmesi ortaya çıkmıştır. Her ne kadar ne ile yapıldığı bilinmese de ilk ticaret bu dönemde başlamıştır.

     Bu dönemde sanat anlayışı da ortaya çıkmıştır ve ilk ilkel heykeller bu dönemde dikilmiştir.  Bu dönemin bitmesi ile birlikte tarih öncesi son devir olan ' Kalkolitik Devir ' dir. Bu devirde insanlar madenleri bulmuşlar ve madenleri işleyip yeni eşyalar yapmışlardır. Bu dönemde dini inançlar oluşmuştur ve insanlar bir dine inanma gereği duymuştur. Hayvancılık ve tarımda daha da geliştiğinden yerleşim alanları şehir büyüklüğüne gelmiştir. Bu devir içersinde bulunan tunç devri sıralarında ise ilk ilkel arabalar yapıldı. Teşkilatlanmalar başlayıp ilk devlet kurulmaya başlanmıştır. Biraz zaman geçtikten sonrada yazı icat edilmiştir ve tarih öncesi dönem tamamıyla bitmiştir.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Siz böyle güzel güzel anlatmışsınız ama yetmez maalesef bunu gençlere öğretmenin çok daha başka yollarını bulmalıyız. Gençlerin çoğu eski devirleri Cem Yılmaz'ın AROG filmindeki gibi falan sanıyordur kesin.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version