ORTA TAŞ DEVRİ

Gündem Türkiye 6.3k Görüntüleme
1 Dk Okuma

Milattan önce 12 binli yıllar ile milattan önce 8 binli yıllar arasında kalan döneme verilen addır. (10 bin ila 6 bin olarak sınıflandıranlar da mevcuttur)


 Orta Taş Devri Paleolitik dönemin ikinci safhasıdır. Bu dönemde insanlar taşları daha iyi kullanmaya başlamışlardır. Taşları parçalayarak mızrak uçları, süs eşyaları yapmışlar ve bu aletlerin etraflarını yontmuşlardır. 

Bu dönemde yapılan aletlere Mikrolit adı verilir. Bu aletler kemikten ve taştan yapılmış aletlerdir. Bu dönemde ilk olarak köpek (ilk evcilleştirilen hayvan) evcilleştirilmiştir. Dönemim sonuna doğru birçok hayvan evcilleştirilecektir. İnsanlar besinlerini depolamayı öğrenmişlerdir. Yaygın olarak tarım yapılmamaktadır. Ancak kısa süre önce Bulgaristan’da bulunan kalıntılara göre insanların koyun, keçi, sığır gibi hayvanları evcilleştirdikleri, balık avı için kayık yaptıkları, peynir yapmayı bildikleri ortaya çıkmıştır. Ancak hala yerleşik hayata geçilmemiştir. 

İnsanlar mağaralarda yaşamaya devam etmektedirler.  Ateş ilk kez orta taş devrinde bulunmuştur. Anadolu’da bu döneme ait merkezler bulunmuştur. Bunlar Tekkeköy ve Antalya’daki Beldibi mağaralarıdır. Beldibi Mağarası’nda 1960’lı yıllarda yapılan kazılarla bu mağarada çeşitli yaşam katmanları ortaya çıkarılmıştır. 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version