LİDYALILAR (M.Ö 687 – M.Ö. 546)

Gündem Türkiye 6.7k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Egenin zengin halkı Lidyalılar M.Ö 2000 – M.Ö 545 yılları arasında şu anki Manisa civarında hüküm sürmüşlerdir. Başkentleri Sardes şehridir. Günümüzde hala kalıntıları mevcuttur. Lidyalıların bir İyon halkı olduğu söylentileri mevcut olmakla birlikte, Friglerin bir kolu olduğunu söyleyenlerde vardır. Lidyalılar, 3 hanedan şeklinde tarihlendirilirler. “Atyadlar“, “Heraklidler” ve “Mermnadlar” ilk iki hanedan hakkında fazla bilgi yoktur milattan önce 2000’li yıllarda yaşadıkları tahmin edilmektedir. Ancak son hanedan Mermnadlar hakkında daha tafsilatlı bilgiye sahibiz. Lidyalıların adı ise ilk kralları olan Lid’den gelmektedir.

Lidyalılar en güçlü zamanını Kral Karun (Kroisos) zamanında yaşamıştır. Lidyalılar Heredot’un söylediğine göre Milet Efes ve Smyrna (İzmir) şehir devletlerine karşı saldırgan bir tutum içinde olmuştur. Kral Karun Lidya’nın en iyi bilinen hükümdarıdır. Çünkü Karun o kadar zengindir ki hem doğunun hem batının hikâyelerinde efsaneleşmiştir. Bunun gerçek olduğunu Uşak’taki Karun hazineleri sergisinde de görmemiz mümkündür.

Lidyalıların Medlerle yaptığı ünlü bir savaş vardır. Bu savaşın yapıldığı gün Tales ilk güneş tutulmasının tarihini doğru olarak tahmin etmiştir. 28 Mayıs milattan önce 585 yılında yapılan bu savaşta Tales’in öngörüleri doğru çıkmış savaş esnasında güneş tutulmuştur. Savaşı Lidyalılar kazanmıştır. Lidyalılar şehir devletleri halinde örgütlenmişlerdir. Düzenli ve sürekli bir orduları bulunmayan Lidya ülkesinin ordusu paralı askerlerden oluşmaktadır. O nedenle Persler tarafından kolaylıkla yıkılmışlardır. Lidya medeniyetini doğudan gelen Persler yıkmıştır. (M.Ö. 546) Lidyalıların dini inanışları; Yunan tanrıları olan Zeus, Dionysos, Artemis gibi tanrılara inanmışlardır. Ayrıca Friglerin baş tanrıçası olan Kybele de önemli bir tanrıçadır. 

 

Lidyalılar ve Para

Lidyalılar bilindiği üzere tarihteki ilk parayı icat etmişlerdir. Manisa ovalarında bol miktarda bulunan elektron madeninden yaptıkları aslan kabartmalı ilk paraları, Karun zamanında altın ve gümüşten basılmış paralar takip etmiştir.  Para olunca beraberinde ticaret de gelmiştir. Lidyalılar tarihte Kral Yolu olarak bilinen Lidya’nın başkenti Sard’dan başlayıp Ninova’ya kadar uzanan bir ticaret yolu yapmışlardır. Kral yolu adı verilen bu yol sayesinde Mezopotamya ile Anadolu kültürleri etkileşimlerini artırmışlardır.

 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version