KABATAŞ DEVRİ

Gündem Türkiye 30.7k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Kabataş Devri, taş devrinin ilk aşamasıdır. Kabataş devrine Paleolitik çağ da denmektedir. Paleolitik Çağ insanlığın en uzun dönemidir. 2 milyon yıl önce başlar ve Milattan önce 10 bin yılına kadar sürer. 

Taş devri 3’e ayrılır 

  • Kabataş, 
  • Yontma taş,
  • Cilalı taş dönemi.

 

Bu dönemlerden ilkini yani Kabataş devrini inceleyeceğiz.


Kabataş devrinde insanlar mağaralarda ya da ağaç kovuklarında yaşıyorlardı. Beslenmelerini avcılık ve toplayıcılık yaparak sağlıyorlardı. Kabataş devrinde gelişmiş bir iş bölümü vardı. Erkekler avcılık yaparlar, kadınlar ise doğada hazır bulunan meyve ve sebzeleri toplarlardı. Herhangi bir tehlike anında bulundukları yeri terk ederek başka bir mağara ya da korunaklı bölgeye yerleşebilirlerdi. O nedenle Kabataş devri insanı göçebedir. Kabataş devrinde insanlar soğuktan hayvan postlarını kullanarak korunuyorlardı. İlk insanlar arasında elbette bir iletişim vardı, ancak bunun ne tür bir iletişim olduğu konusunda net bilgiler yok! Sadece bazı sesler çıkararak ve belli başlı hareketlerle iletişimin sağlandığı düşünülüyor. Kabataş devri M.Ö. 10 bin yılına değin devam etti. 

Bu dönemle ilgili ülkemizde hayli çok yerleşim yeri bulunmuştur. Karain, Belbaşı ve Beldibi Mağaraları bu dönemden kalma mağaralardır. Karain mağarasında 500 bin yıl önce insanlar yaşadığı belirlenmiştir. O döneme ait çok sayıda mızrak ucu süs eşyası gibi kalıntılar mağaradan çıkarılmış ve mağaranın hemen yanındaki Karain Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version