BAKIR ÇAĞI (M.Ö. 5000 – M.Ö. 3000)

Gündem Türkiye 7.4k Görüntüleme
1 Dk Okuma

Maden devrinin ilk aşaması olan Bakır devrine, Kalkolitik çağ da denmektedir. Bu adla anılmasının nedeni bu çağda hem bakırın hem de taş – toprağın işlenmiş olmasıdır. 

İnsanlar tarihte ilk olarak bakırı işlemişlerdir. Çünkü bakır çok daha bol bulunur ve diğer madenlere göre çok daha kolay işlenebilir. Bakır, eritildikten sonra silah aleti yapımında, süs eşyası ve ev eşyası yapımında kullanmaya başlamışlardır. 

Bu dönemle ilgili ülkemizde bir çok yerleşim yeri bulunmuştur. Hacılar Höyük, Kuruçay Höyüğü, Can Hasan Höyüğü, Köşk Höyük, Yümüktepe, Tülintepe Höyüğü, Norşuntepe, Korucutepe, Kurban Höyük, Samsat ve Tilkitepe, Yumuktepe Tarsus, Mersin, Arslantepe (Malatya), Değirmentepe Höyüğü (Malatya), Girikihaciyan (Diyarbakır) yerleşim yerleri Kalkolitik Çağa aittir. Bu dönemde şekilli ve desenli kaplar üretilmiştir. Dönemin sonlarına doğru siyah üzerine beyaz işlemeli desenlere sahip kaplarda bulunmaya başlamıştır.  Bu dönemde en çok ticareti yapılan şeyler madenlerdir. Bakırın yanı sıra, altın da işlenerek süs eşyası olarak kullanılmıştır. Yani altın demirden daha önce bulunmuş bir madendir.

Etiketler:
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version