OSMANLININ KAPİTÜLASYONLARI – 1 (VENEDİKLİLERE VE CENEVİZLİLERE VERİLEN)

Mehmet Sabri CİHAN 45.7k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı Devletinin en parlak dönemlerinde biri yaşanıyordu. Savaşlarda gösterilen büyük başarılar ile Osmanlı Devleti gittikçe güçleniyordu. Fakat savaşlardan dolayı ekonomi yavaş yavaş bozuluyordu. İşte bu dönemde Fatih Sultan Mehmet Venediklilere ve Cenevizlilere kapitülasyonlar vermiştir. Bu kapitülasyonlar ile Venedikli ve Cenevizli tüccarlar artık Osmanlı Devleti sınırları içersinde ticaret yapabilecek ve pazarlarda kendi ürünleri satabileceklerdir. Aynı zamanda aynı haklara Osmanlı Devleti de sahip olacaktır. 

     Bu kapitülasyonların Osmanlı Devletine yararları;

  1. Osmanlı pazarlarında ürün çeşidi artmış ve Venedikli tüccarların devlete vergi vermesi ile birlikte devlet hazinesine ek bir gelir sağlanmıştır.

  2. Venedikliler ile dostane ilişkiler sağlanmış ve önemli ticaret yollarına sahip olan Venediklilerden bazı durumlarda bu yolları kullanım talep edilmiştir.

  3. Venediklilerinde Osmanlılara verdiği kapitülasyonlar sayesinde Osmanlı gemileri daha rahat bir şekilde Venedik sularında hareket etmiştir.

     Bu dönemde bu denli bir politika devlet için önem arz etmekteydi. Fakat verilen bu kapitülasyonlarda eğer ki Fatih Sultan Mehmet gerekli tedbirleri almasaydı Osmanlı ve Venedikliler arasında ciddi problemler yaşanabilirdi. Ama Fatih Sultan Mehmet Venedikliler ile kapitülasyon anlaşması yaparken bazı kısıtlamalar getirmiş ve kapitülasyonları belirli bir seviyede tutmaya dikkat etmiştir. Bu sayede dönem içersinde Venedikliler ile çok daha iyi işlere imza atılmıştır. Venedikliler ve Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler aynı şekilde Yavuz Sulta Selim ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında da geliştirilerek devam etmiştir. Fakat bir süre sonra Osmanlı – Venedik ilişkilerinde bazı sorunlar oluştuğundan kapitülasyonlar kaldırılmıştır. Bu olaylar zinciri sonrasında Osmanlı – Venedik Savaşları başlamıştır.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version