Osmanlı Devleti, yüzlerce yıl saltanat sürmüş olduğu imparatorluk döneminde çok büyük olaylara imzasını atmış ve dünyanın tamamına ismini duyurmuş bir devlettir. Fakat üst üste gelen yüzlerce sebepten dolayı yıkılmıştır. Bu büyük imparatorluk, yüzlerce devlet tarafından gerçekleştirilen yıkma girişimlerine dayanmaya çalışmış ve tam 200 yıl boyunca yıkılma sürecinde mücadele vermiştir. Bu mücadelelerin sonunda padişahların yorulmasından kaynaklanan ilgisizlik ve devlet işlerine karışan kişiler sebebi ile yıkılmıştır. Osmanlı Devletinin yıkılmasına sebep olan yüzlerce sebep vardır. Fakat bunların başlıcalarını sayacak olursak; öncelikle Osmanlı Devletinin yıkılmasındaki en büyük sebep şehzadelerin tahta çıkana kadar odalarında hapis kalma sistemidir. Bu sistem yüzünden tahta geçen padişahların birçoğunda akli denge problemlerinin oluşması ve oda içinde hapis kalmış olduğundan halkı hiç tanımaması yöneticilik yapmasını zorlaştırmıştır. Bunun sonuçlarından da yöneticilik hakkında hiç bir şey bilmemesinden kaynaklanan yanlış tercihler ile birlikte devlette büyük sorunların çıkmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda Avrupadan yüzlerce kat ilerde olan Osmanlı Devleti büyük bir gerileme dönemine girmiş Rönesans ile birlikte büyük bir ilerleme kat eden Avrupalılar ise Osmanlıya yetişmiş hatta Osmanlı Devletine göre çok daha da üstün konuma gelmiştir.
Osmanlı Devleti, konumu bakımından ticaret yollarına sahip bir devlet idi ve ekonomisinin büyük bir bölümünü bu ticaret yollarından kazanırdı. Fakat Avrupada o dönem içersinde yapılan coğrafi keşifler ile yeni ticaret yolları bulundu ve Osmanlı Devleti içersinde ekonominin çökmesi ile birlikte büyük bir ekonomik sıkıntı başladı. Bu dönemi atlatmak için Avrupadan ve dış devletlerden borç alan Osmanlı Devleti gün geçtikçe hiçbir işi yapamayacak duruma geldi. Avrupa devletleri bu dönemde Osmanlıyı hasta insan olarak adlandırıyor ve sonunun yaklaştığı söylüyorlardı. Bunun farkında olan Osmanlı Devleti de sürekli farklı politikalar izliyor fakat seçtikleri politikalarda dengeyi sağlayamıyor ve sürekli yanlış yollara sapıyorlardı.
Osmanlı Devleti, Fransız İhtilali ile doğan milliyetçilik akımından da çok büyük etki görmüş ve yıkılmasının en büyük sebebi bu akım olmuştur. Bu akımdan etkilenmesinin sebebi devletin çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Bu özelliği yüzünden sürekli olarak kendi uluslarını kurmak isteyen topluluklar tarafından isyanlar olmuş ve devlet çok yıpranmıştır. Aynı zamanda bu isyanlar büyük devletler tarafından desteklenmiş ve Osmanlının bu durumdan kurtulması çok zorlaşmıştır. Son dönemlerde Osmanlı Devleti sırf bu isyanları durdurmak için yabancılara kapitülasyonlar vermiş fakat onları yıkacak en büyük hatayı yaptıklarını bir türlü anlayamamışlardır. Çünkü gayrimüslimlere verdikleri kapitülasyonlar yüzünden devletin önemli sırları yabancı ülkelere duyurulmuş ve casusluk olayları artmıştır. Sadece bunlarla da kalınmayıp gayrimüslimler devlet işlerine karışır olmuşlardır.
Osmanlı Devletinin son dönemlerinde yaptığı en büyük hata ve devletin yıkılmasına sebep olan, I. Dünya Savaşı içersindeki izlediği politikadır. O dönem içersinde Alman hayranı ve Alman Devletinin taraftarı olan bazı devlet büyükleri I. Dünya Savaşına katılmanın yanı sıra bu savaşta Almanya’nın yanında yer alınması gerektiğini düşünmüştür. Onların bu düşüncesi o döndemde, devleti çok büyük bir tarihi hüsrana sürüklemiştir. Aslında o dönemde Osmanlı Devleti tarafsızlığı sürdürmeyi başarabilseydi varlığını da sürdürebilirdir. Bu büyük hatalar sonucunda büyük bir imparatorluk olup 3 kıtaya hükmetmiş büyük Osmanlı Devleti yıkımın eşiğine gelmiş ve bir süre sonra tamamıyla yıkılmıştır. Her ne kadar yıkılsa da biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Osmanlı Devletinin torunları olduğumuzu ve onların taşıdığı asil kanı taşıdığımız biliyor ve sonuna kadar savunuyoruz.
Aslında temel neden bencillik ve halktan kopuş. Bizde milliyetçilik konusunda büyük eksiklik var bence, diğer ülkelere özeniyor, onlar gibi olmaya çalışıyor bu süreçte de sahip olduklarımızı kaybediyoruz. Ben merkezci olmayan idareciler olsaydı daha farklı bir tarihimiz olurdu.