Orhan Bey'in ardından Osmanlı Devleti'nin başına geçen 1. Murat, Haçlı kuvvetlerine karşı yaptığı savaşlar kadar Anadolu'daki girişimleri de oldukça önemlidir. Bu girişimler sonucunda; Kütahya, Emet, Simav, Tavşanlı, Ankara, Isparta, Yalvaç, Seydişehir, Akşehir, Beyşehir, Karaağaç ele geçirilmiş ve Anadolu'da Türk siyasal birliğinin kurulması yolunda önemli bir adım atılmıştı. Öyle ki; elde edilen kazanımlar sonucunda Memlük Devleti, Osmanlı Devleti'ne elçi göndermişti. Bu durum, Anadolu'daki siyasal üstünlüğü tescil ettirmişti. 1. Murat'tan sonra hükümdar olan Yıldırım Bayezid, Anadolu'ya yönelik bu politikayı sürdürdü. Yıldırım Bayezid; Candaroğulları, Karamanoğulları, Germiyanoğulları, Hamitoğulları, Saruhanoğulları, Aydınoğulları ve Kadı Burhaneddin Devleti'ni Osmanlı Devleti'nin topraklarına kattı.
Elde edilen bu başarılar sonucunda Anadolu'da Türk siyasal birliği ilk kez sağlanmış oldu. Bu başarı, Yıldırım Bayezid'i ön plana çıkaran bir başarıydı. Osmanlı Devleti, sınırlarının genişlemesiyle beraber Trabzon Rum İmparatorluğu, Memlük Devleti ve Timur İmparatorluğu ile komşu olmuştu.
Osmanlı Devleti'nin doğuda Timur İmparatorluğu ile komşu olması, birtakım gerginliklerin başlayacağının habercisiydi. Nitekim çok geçmeden bu gerginlik başlamış ve kısa bir zamanda da had safhaya çıkmıştı. Yaşanan gerginlikler bir savaşı da beraberinde getirmişti. Ankara Savaşı olarak tarihe geçen bu savaş, 1402 yılında meydana gelmiş ve büyük mücadelelere sahne olmuştu.
ANKARA SAVAŞI'NIN NEDENLERİ
- Yıldızım Bayezid'in de Timur'un da “cihan hakimiyeti” anlayışını benimsemesi.
- Yıldırım Bayezid'in yenilgiye uğrattığı Anadolu beyleri, Timur'un yanına sığındı ve Timur'u Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırttı. Timur bu kışkırtmaların etkisiyle Yıldırım Bayezid'den, Anadolu beylerinin elinden aldığı toprakları geri vermesini istedi. Haliyle Yıldırım Bayezid bu isteği kabul etmedi ve ilişkiler iyice gerginleşti.
- Timur, Çin'e karşı bir sefer düzenlemek istiyordu. Böylesi bir sefer sırasında da yanı başında güçlü bir devletin olmasını istemiyordu.
- Timur'dan kaçan ve Osmanlı Devleti'ne sığınan Karakoyun hükümdarı Kara Yusuf ile Tebriz hükümdarı Ahmet Celayir, Bayezid'i Timur'a karşı kışkırtıyordu.
- Timur, Kara Yusuf ve Ahmet Celayir'in kendisine verilmesini istiyordu. Yıldırım Bayezid ise bu teklifi sürekli reddediyordu.
Genel olarak bu sebepler etrafında çıkan savaş, 1402 yılında Ankara yakınlarındaki Çubuk Ovası'nda gerçekleşti. Savaş sonucunda ise Osmanlı Devleti mağlup oldu. Peki, Osmanlı Devleti neden kaybetmişti?
OSMANLI DEVLETİ'NİN SAVAŞI KAYBETME NEDENLERİ
- Timur'un ordusunda güç dengesini oldukça etkileyen fillerin bulunması.
- Timur'un ordusunun asker sayısı ve donanımı bakımından üstün olması.
- Kara Tatar'ların Timur'un yanına geçmesi ve böylikle Osmanlı Devleti'ni savaş sırasında zor durumda bırakmaları.
Osmanlı ordusu, bu sebeplerden ötürü Timur ordusuna karşı savaşı kaybetmişti. Savaş sonunda Yıldırım Bayezid, esir edildi. Yıldırım Bayezid'in esir edilmesinin yanında savaşın daha birçok olumsuz sonucu oldu.
ANKARA SAVAŞI'NIN SONUÇLARI
- Timur, savaş öncesinde yıkılan beylikleri yeniden kurdu. Bu, Anadolu'daki Türk siyasal birliğinin bozulmasına neden oldu.
- İstanbul'un fethi ve dolayısıyla Bizans'ın yıkılması gecikti.
- Anadolu'daki birçok il yağmalandı ve bunun sonucunda Anadolu'nun sosyal ve ekonomik yapısı büyük zarar gördü.
- Alınan yenilgi sonrasında fetih hareketleri yapılamadı, üstüne bir kısım topraklar kaybedildi. Bunun sonucunda devletin sınırları oldukça daraldı.
- Savaştan sonra Yıldırım Bayezid'in oğulları arasında taht kavgaları yaşandı ve bu durum 11 yıl sürecek Fetret Devrini başlattı.
- Osmanlı şehzadeleri, Timur'a vergi ödemeyi kabul etti.
Timur, savaşın ardından yaklaşık sekiz ay Anadolu'da kalmıştır. Yıldırım Bayezid ise 8 Mart 1403 tarihinde esaret halindeyken yaşamını yitirdi.