YURT DIŞI SEYAHAYETLERİ VE AŞILAMA

Gündem Türkiye 2.4k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Özellikle gelişmekte olan ülkelere seyahattan hoşlanmayan kişiler, bulaşıcı hastalıklara yakalanmalarını engelleyecek yollar ararlar. Seyahat öncesi değerlendirmede doktor ayrıntılı bir hikaye alır ve seyahat programını sorgular. Daha sonra seyahat edecek kişiye hastalıkları önlemenin yanında tedavi ve aşılanma ile ilgili önerilerde bulunur ( www.cdc.gov  – hastalık kontrol ve önleme merkezi ).

      Çocuklar, hamile kadınlar, immun yetmezliği olanlar, ve sarı humma aşısının önerildiği durumlar gibi komplike seyahat problemleri için seyahat tıbbı ile ilgilenen bir hekim ya da merkeze başvurulması önerilir.

      Sıtma : seyahat edenlerde hayatı tehdit eden hastalık nedenlerinin başında gelen sıtmanın önlenmesi için kapalı yerlerde kalarak sivrisineklerden korunmak  ve DEET içeren sivrisinek kovucular önerilir. Sıtmanın endemik olduğu bölgelere seyahat edeceklerin çoğuna meflokin  ( haftada 250 mg PO ) ile haftalık kemoprofilaxi uygulanmalıdır ya da ilaca dirençli plasmodium falciparum’ un bulunmadığı sınırlı alanlarda seyahatten 2 hafta önce başlayıp döndükten sonra 4 hafta devam edecek şekilde klorokin ( haftalık 300 mg PO) verilmelidir.

      İshal : Genelde nedeni E. Coli olan fakat diğer patojenlerin de sorumlu olabileceği seyahat ishali genellikle sadece iyi pişmemiş sıcak yiyecekler , soyulmuş ya da pişirilmiş meyve ve sebze ile şişede ya da kaynatılmış içecekler tüketilerek önlenebilir. İshale ateş ve kanlı dışkı eşlik etmiyorsa trimetoprim sulfametoksazol ya da siprofloksasin gibi bir antibiyotik ve loperamid gibi bir antimotilite ajanı alabilir.

      Aşı ile Önelenebilecek Hastalıklar: Seyahat edeceklerin aşılanması seyahat edilecek bölge ve uluslararası şartlara göre farklılık gösterir. Endemik bölgelere gideceklere önerilen sarı humma aşısı, günümüzde bazı ülkelere girerken kanunen istenen tek aşıdır. Aşının dünya sağlık örgütü tarafından onaylanmış bir merkezden alınması gerekir. Gelişmekte olan ülkelere seyahat edeceklere hepatit A ya karşı aktif ya da pasif immunizasyon önerilmelidir.

      Özel durumlarda düşünülmesi gereken diğer aşılar arasında tifo, meningekok polisakkarid, varisella, kolera, kuduz ve japon ensefaliti aşıları da yer almaktadır.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version