TETANOZ HAKKINDA NE KADAR BİLGİ SAHİBİSİNİZ

TUFAN 5.4k Görüntüleme
4 Dk Okuma

    Tetanoza neden olan mikrop özellikle toprak üzerinde, at pisliği içerisinde sıkça karşınıza çıkabilir. Ancak mikrobun vücutta deri üzerinde yer alan açık yaralar aracılığıyla daha hızlı bir şekilde bulaşabildiği görülmüştür. Mikrop kuluçka süresi boyunca ancak oksijensiz ortamda yaşayabilir. Mikrobun gelişim süresi içerisinde ortalama kuluçka süresi 3 gün ile 2 hafta arasındadır. Tetanoz mikrobuna yakalanan hastaların %60’ı tedaviye cevap vermediği için tedavi ölüm ile sonuçlanmaktadır.
  
    Tetanoz nedir? Hastalıkta etken bakteri

    Tetanoz, bir diğer adıyla kazıklı humma “Clostridium Tetani” adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksin ile oluşan enfeksiyon zehirlenmesi olarak tanımlanabilir. Enfeksiyon sırasında vücutta bölgesel kasılmalar ve kas sertleşmeleri ortaya çıkabilir.
 
    Tetanozun vücut üzerinde yayılış şekli nasıl gerçekleşir?

    Toprak üzerinde yaşayan ve tetanoza neden olan bakteri, vücut üzerinde herhangi bir açık yara ile bulaşabilir. Vücuda girişi sırasında üremeye başlayan bakteri vücut içerisinde ortalama 1-2 haftalık bir kuluçka süresi sonrasında bölgesel kasılmaları ortaya çıkarabilir. İlk olarak boyun ve baş bölgesinde ortaya çıkan kasılma sorunlar sonraki aşamalarda tüm vücudu etkilemektedir. Erken teşhisin önemli olduğu hastalıkta tedavi edilmemesi durumunda kasılmalar artacak ve ölüm ile sonuçlanacaktır. Bakterinin neden olduğu kasılmalar, açık yara bölgesi ve çevresinde etkili olabilir. Sırasıyla tüm vücudu saran hastalık son aşamada kemiklerde kırılmaya ve solunum yetmezliğine neden olabilir.
 
    Tetanoz’da yüksek risk grubu içerisinde kimler yer alır?

    Tetanoz vakalarında genellikle hastaların 50 yaş üzeri kişiler olduğu görülmüştür. Özellikle bu yaş grubu içinde yer alan kişilerin hastalığa daha kolay yakalandığı görülmektedir. Ayrıca açık ilaç kullananlar, açık yaraları bulunanlar, yeni ameliyat olanlar ve yeni doğum yapmış kişiler yine yüksek risk grubu içerisinde yer almaktadır.
 
    Tetanozda genel üreme şekli ve belirtileri nelerdir?

    Açık bir yara aracılığıyla bulaştığı bilinen tetanoz mikrobunda virüs ancak oksijensiz ortamda üreyebilecektir. Vücudun mikrobu kapmasından sonra ilk belirtiler kuluçka süresi sonrasında ortaya çıkacaktır. Mikrobun vücut üzerinde 3 gün ile 3 hafta arasında değişen kuluçka süresi bulunmaktadır. Açık ameliyatlar ve diğer yaralar ile bulaşan hastalığın, kan ve diğer yollar aracılığıyla bulaşması durumunda kuluçka süresinin bir güne kadar düştüğü durumlar da görülebilir. Kas ve dokuları etkileyen hastalık bölgesel kasılmalar ve kırılmalar sonrasında solunum sistemi ve merkezi sinir sistemini etkileyecek ve beraberinde ölümü getirecektir. Tetanoz mikrobunun özellikle 50 yaş üzeri grubu ve çocukları daha fazla etkilediği bilinmektedir.
 
    Tetanoza karşı uygun korunma yolları nelerdir?

    Öncelikle tetanozun ne olduğu ve hangi yollar ile bulaştığı iyice bilinmeli ve varsa açık yaralarda dikkatli müdahale edilmelidir. Ancak mikroba karşı en önemli korunma yolu aşılama ile olacaktır. Tetanoz mikrobuna karşı bağışıklığın kazandırılması için dönemsel olarak aşıların yapılması gerekmektedir. Kısaca hastalığa karşı en önemli korunma yolu tetanoz aşısı olmaktır. Diğer korunma yolları ise şu şekildedir.
   
    * Vücut üzerinde açık yaralar var ise özellikle paslı yüzeyler ile temastan kaçınılmalıdır.

    * Vücutta yer alan açık yaraların hızlı ve sağlıklı bir biçimde kapatılması gerekmektedir.
    * Yine vücut üzerinde yer alan yaralarda uygun kremler yardımıyla periyodik temizlik yapılmalıdır.
 
    Tetanoz aşısı kim tarafından ne zaman bulunmuştur?

    Tetanoz aşısı Fransız Ramon et Zoeller tarafınadn 1926 yılında bulunmuştur.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version