Tüm dünya gibi ülkemizde de malaesef obez kişi sayısı hızla artmaktadır. Yapılan son araştırmalarda dünya genelinde obez kişi sayısı bir milyarı geçmiştir. Ülkemizde ise bu sayı 15 milyondan fazladır. Neredeyse tüm hastalıkların etyolojisinde ya doğrudan ya da dolaylı olarak bulunan obezlik toplumsal bir sağlık sorunudur.
Obezlik kriteri vücut kitle indeksine bağlıdır. Kişinin vücut kitle indeksi 30 ve yukarısında ise obez kabul edilir. 24 ile 29 arasındaki değerlerde şişman, 24 altı normal kabul edilir. VKİ kişinin kilogram olarak ağırlığının, boyunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Fazla kilolu olmak; şeker, tansiyon, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri gibi birçok hastalığın en önemli nedenleri arasındadır.
Bunun dışında şişmanlık, gene omurgamızla ilgili eklem rahatsızlıklarına yol açan ciddi bir problemdir. Cinsel problemlere yol açabilir, çeşitli hormonal bozukluklara yol açabilir. Fazla karbonhidratlı beslenme, kolon kanseri riskini arttıran faktörler arasındadır.
Bugün diyabet ve hipertansiyon hastalarına fazla kilolarından kurtulma ve egzersiz önerilmektedir. Obezite tedavisine başlamadan önce hasta hemen diyete alınmamaktadır. Öncelikle kişi obez ise veya fazla kilosu var ise bunun bir sebebi var mı yok mu bu araştırılmalıdır.
Şişmanlığa tiroid hormon yetersizliği dediğimiz hipotiroidi neden olabilir. Tiroid hormonu metabolizmayı hızlandırır. Bu hormon az salındığında metabolizma yavaşlar ve vücut yağ depolamaya başlar.
Bunun dışında obez kişide insülin hormonu direnci de söz konusu olabilir. Şeker metabolizmasındaki bozukluk kişinin sık sık açıkmasına neden olur. Tatlı ve şekeri çok bol tüketen bu kişiler diyet yapmada da bçoğu zaman başarılı olamaz. Böyle bir sorunun olup olmadığı mutlaka değerlendirilmelidir. Yani kilonuzun şişmanlığınızın altında yatan bir hastalık var mı bu değerlendirilmelidir. Bundan sonra hastaya en uygun yaşam şartları da göz önüne alınarak bir diyet programı uygulanmalıdır.
Hastalık falan yok altında bildiğin oburluk işte, nefsine hakim olamama, yazık bedenlerimize aslında, çöp gibi kullanıyoruz onları