ŞEKER HASTALIĞI TANISI NASIL KONULUR

Gündem Türkiye 2.8k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Dahiliye kliniğinin en çok uğraştığı hastalık gurubu şüphesiz diyabetli hastalardır. Ülkemizde de gerek genetik faktörler gerekse yaşam biçimi ve beslenme alışkanlılarına bağlı olarak çok sayıda şeker hastası vardır.

     Sedanter hayat tarzının yaygınlaşması ve düzensiz beslenme ile şişman kişi sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde neredeyse 4 kişiden biri şeker hastasıdır.

Şeker hastalığı ikiye ayrılır:

  1. Diyabet dediğimiz şeker hastalığı doğuştan gelen ve insülin hormonunun üretilememesine bağlı gelişen diyabettir. 

  2. Diyabet ise insülin hormonunun salgılanabildiği fakat yeterli düzeyde salgılanmadığı diyabettir. Daha çok 2. tip diyabet görülmektedir. 

     Gizli şeker dediğimiz şey ise; prediyabet yani diyabet hastası değil ama dikkat etmezse şeker hastası olma olasılığı yüksek demektir. Kişinin diyabet hastası olduğuna karar vermek için açlık kan şekeri ölçülür. Açlık kan şekeri 126 dan yüksek ise şeker hastası tanısı konulabilir. Yapılan iki ölçümde açlık kan şekeri 200 üstünde çıkan kişilere şeker hastası tanısı konur.

     Kişinin gizli şeker hastası olup olmadığı ise glikoz yükleme testi ile tespit edilir. Kişiye belli bir miktar glikoz verilip bir saat ve iki saat sonra kan şekeri düzeyi ölçülür ve buna göre gizli şeker olup olmadığına karar verilir. Yapılan araştırmalarda gizli şekeri olan kişilerin 35 yaşından sonra şeker hastası olma olasılıkları yüzde 50 dir.

    Şeker hastalığı kontrol altında tutulmazsa ilerleyen dönemlerde vücuttaki tüm organları ve sistemleri olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Düzenli egzersiz yapmak, yediklerimize dikkat etmek ve stresten uzak durmak şeker hastalığını kontrol altında tutma da ve komplikasyonları önlemede etkilidir.

     Gizli şekeri olan kişiler düzenli egzersiz yapma ve aşırı kilo almaktan kaçınma ile şeker hastalığına yakalanmaktan büyük oranda kurtulmaktadırlar. Diyabetin etyolojisinde kalıtımın önemi de büyüktür. Ailede şeker hastası olan kişilerin diyabetli olma riski yüksektir. Diyabet birçok değişik hastalıkla birlikte görülebilmektedir. Diyabetin komplikasyonlarından en ciddisi göz tansiyonu yüksekliğine bağlı görme sorunları ve nöropatiye bağlı geç yara iyileşmesidir. Yüksek şekere bağlı diyabetik ayak vakası ülkemizde ne yazık ki sık görülmektedir.

     10 seneden fazladır diyabet hastası olan kişiler düzenli olarak göz doktoru ve nöroloji doktoruna muayene olmalıdırlar.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • 60 yaşındaki babam ufak bir burun ameliyatı için hastaneye yattı, ancak tam ameliyat öncesi şekerinin 700lerde olduğu ortaya çıktı ve artık o bir şeker hastası… ne zaman, nasıl ortaya çıkacağı hiç belli olmuyor

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version