SAÇ DÖKÜLMELERİNİN NEDENLERİ

TUFAN 3.1k Görüntüleme
3 Dk Okuma

Saçlarda büyüme dönemleri ve gelişimleri

Saçlarda büyüme dönemleri genellikle yıllık evreler içerisinde gerçekleşmekte ve aylık belirli bir sınır içerisinde kalmaktadır. Saçlar, yaklaşık 2-3 sene içerisinde aylık 1-1.5 cm büyüme gösterirler. Genellikle kafa üzerinde yer alan bütün saçlar büyüme belirtisi gösterirken, belirli bir kısım ise bu dönemin dışında bulunmaktadır. Bu büyümeyen saçlar 4-5 aylık dilimlerde dökülerek yerlerini yeni saç tellerine bırakırlar. Normal bir insanda saç dökülmesi belirli bir miktar içerisindeyse normal olarak karşılanabilir ancak, belirlenen düzeyin üstünde dökülme meydana geliyorsa, bir hastalık ya da ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Saç dökülmeleri erkek ve kadınlarda farklı şekillerde gerçekleşebilir.

Saç dökülmelerinde anormallikler neden kaynaklanır?

Saç dökülmeleri eğer aşırı bir dökülme şeklinde meydana geliyorsa bir hastalık ya da ruhsal bir sorunun etkisiyle oluşuyor demektir. Genetik faktörler göz ardı edildiğinde hastalıkların saç büyümesi ve dökülmesinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Ruhsal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan dökülmeler geçici bir durumdur. Kalıcı durumlarda ise saç dökülmeleri genellikle hormonal değişimlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Bu gibi değişimleri ve hangi hastalıkların etkili olduğunu şu şekillerde inceleyebiliriz.

1) Şeker hastalığı: Şeker hastalığı, uzun süreçli ve etkili bir hastalıktır. Hastalık sadece karaciğer üzerinde değil tüm organ ve dokular üzerinde de etkili olabilir. Hastalığın yarattığı hormonal değişimlerin sonucu, vücudun bazı bölgeleri ve özellikle kol ve bacaklarda kıl dökülmeleri meydana gelebilir.

2) Tiroid rahatsızlıkları: Saç dökülmelerinde bir diğer etkili hastalık, tiroid bezlerinde meydana gelen değişimlerin oluşturduğu hastalıklardır. Tiroid bezlerinin çok aşırı şekilde çalışması ya da hiç çalışmaması saç dökülmelerinin temel sebepleri arasındadır. Genellikle tiroid rahatsızlıklarının ortaya çıkışında ilaçların etkili olduğu ve ilaçlarında kimyasal etkileri nedeniyle doğrudan saçlar üzerinde etkili olduğunu düşünürsek, dökülmelerin meydana gelmesi normal olarak karşılanabilir.

3) Yumurtalık ve diğer hastalıklar: Kadınlarda yumurtalık ve diğer üreme organlarında dönemsel olarak gelişen değişimler, kadınlardaki saç dökülmelerinin temelini oluşturmaktadır. Adet dönemleri ve menapoz gibi sadece kadına has durumlarda fiziksel ve hormonal bir değişim sürecine giren vücut anormal değişimler göstererek yan etkiler yaratmaktadır. Ortaya çıkan bu yan etkilerin sonucunda saç dökülmeleri ve saç kayıpları ortaya çıkabilir.

4) Sinir ve Ruh sağlığı: Saç kayıplarında bir diğer önemli etken ise ruhsal sağlığın durumudur. Psikolojik olarak yıpranmış bir ruh sağlığı stres ve sıkıntıları beraberinde getireceği için saç dökülmelerinin ortaya çıkışına neden olabilir. Özellikle uzmanlar tarafından sıkça uyarılan bu durum, klinik testler ve psikolojik destek ile çözümlenebilir.

Saç dökülmelerinin sebepleri belirlenirken, dökülmenin oluşumunda etkili olan yan etkenler iyice incelenmelidir. Klinik testler sonucu ortaya çıkarılacak bu sebepler, dökülmenin nerede başladığını ve üzerinde neyin etkili olduğunu gösterecektir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version