RUH SAĞLIĞI NEDİR?
Sağlık; bedenen, ruhen ve toplumsal açıdan iyilik halidir. Ancak çok genel yapılmış bir tanımlamadır. Vücutta meydana gelen her belirti bir hastalığa işaret değildir.
Ruh sağlığını tanımlamak bir hayli güçtür. Ruh sağlığı yerinde olan bir birey kendisi ile barışık, diğer insanlar ile de uyum içinde yaşar. Ancak uyumluluğun belli kuralları yoktur. Uyumluluk hali kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Ruh sağlığı iyi olan bir birey nasıl özellikler taşır;
- Bağımsız olarak karar vermeli ve uygulamalı,
- Yaşadığı topluma uyum göstermeli ve inanç ve değerlerine sahip çıkmalı,
- Kendine güveni olmalı ve artı ve eksi davranışlarını kabullenmeli,
- Karşılaşılan sorunlar karşısında yılgınlık hissetmemeli, mücadeleci olmalı,
- Kişi kendi ile uyumlu olmalı ve kaygı, korku, endişeye kapılmamalı,
- Her işini zamanında yapma çabası olmalı ve sosyal yaşamda aktivitelere katılmalı, kendi kişiliğini geliştirmek amacı ile çalışmalı.
Ruh sağlığını korumak için sevmeyi ve paylaşmayı öğrenmek gerekir. Ruh sağlığı yaşanılan olaylar karşısında değişebilir. Fakat olumsuz olaylar düzene girdikten sonra ruh sağlığı da düzelebilir. Ruh sağlığının bozulması kişinin hayatını olumsuz olarak etkiler. Kişinin çevresindeki yakınları ile iletişimi bozulur, iş hayatında başarısız olur. Ruh sağlığı bozuk olması diğer fiziki hastalıklardan daha çok kişi üzerinde etkili olur ve daha büyük sorunlar yaşamasına neden olur.
RUH SAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Ruh sağlığı birden çok faktöre bağlı olarak olumsuz etkilenebilir. Bu faktörlerden bazıları;
- Kişisel faktörler: kişinin yaşı, ruh sağlığını etkileyen faktörler arasındadır. ErgenliK çağından başlayarak yaşın ilerlemesi ile kişi olumsuzluklara kapılabilir ve bu durum bunalıma girmesine neden olur. Ergenlik çağında yüzde çıkan sivilceler ve hormonal dengenin bozulması ruh sağlının bozulmasında etkili olur.
- Çevresel faktörler: ailesinde veya etrafında ruh sağlığı bozuk olan kişilerin varlığı ailenin diğer fertlerini de olumsuz etkileyerek ruhsal dengenin bozulmasına neden olabilir.