Mezenter tümörleri ciddi bir sağlık sorunu olarak yer almaktadır. Mezenter ise ince bağırsak ve kalın bağırsağın atardamar, toplardamar ve ak kan damarlarının ( lenf damarları) geçtiği yağlı doku bölümüdür. Buradan kaynaklanan tümörlere öncelikle iyi huylu mezenterik lenf adenopati denilen yani bir kişi özellikle çocuk ve gençlerde basit bir boğaz enfeksiyonu geçrdikten sonra görülen bağırsaktaki lenflerin bu duruma reaksiyon olarak şişmesidir.
Bu daha çok karın ağrısı, bulantı ve kusmayla kendini gösterir ve sıkça görülür. Özellkle bunlar apandisit zannedilebilir ve bu konuda ayrıcı tanı önemlidir. Ama mezenterin gerçek tümörlerine gelince bunlar desmoid tümör denilen gardner sendromuyla da birlikte olan tümörler, bunun dışında mezenterin lenfoma denilen habis lenf tümörleri, mezenterden kaynaklanan karsinoid tümörler, mezenterin melanomları sıkça rastlanan mezenter tümörleridir.
Belirti olarak daha çok kramp tarzında karın ağrısı, bulantı ve kusmalar, bazen de hiçbir belirti vermeyip tesadüfen başka bir hastalık için araştırma yapılırken tespit edilebilirler. Tanı tetkiki olarak ultrosonografi, blgisayarlı tomografi, MR, PETCT, endoskopiler uygulanarak tanısı konabilir.
Tedaviye gelince lenfoma denilen lenf tümörlerinde ön planda tedavi kemoterapi denilen ilaç tedavisiyle yapılır. Diğer grup tümörlerde ise cerrahi olarak tümörün çıkarılması ve bundan sonra da kemoterapi ya da bazı biyolojiik tedaviler devreye girmektedir. Bu tür tümörlerde gastroenterelog, genel cerrahi uzmanı, patalog, onkolog ve radologtan oluşan geniş bir ekip ve özellikle de deneyimli hekimler tarafından tümörlerin ele alınması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.