Kış ayları ve soğuk havalar etkisini göstermeye başladıkça ısıtma sistemleri de çalışmaya başlıyor. Bunun sonucunda kullanılan yakıtların türüne göre havada çeşitli oranlarda kirlilik meydana geliyor. Uzmanlar, uzun süre boyunca kirli havayı solumak zorunda kalan kişilerin sinüzit ve solunum yolları rahatsızlıkları ile karşılaştıklarını belirtiyor. Araştırmalarda sanayileşmenin yaygın olduğu ve çevresel kirlilik etmenlerinin ağırlıkta olduğu bölgelerde yaşayan kişilerin, başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere mevsimsel hastalıklara daha çabuk yakalandıklarını gösteriyor. Ayrıca kirliliğin yaratmış olduğu etki nedeniyle kış aylarında gribal enfeksiyonların daha çok ortaya çıktığı görülmekte.
Sinüzit vakalarında burnun her iki yanı, arka kısmı ve alnın şakak bölümünde bulunan boşlukların iltihaplanması ile şikayetler daha da artıyor. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar kış aylarında soğuk havaların etkisiyle daha fazla görülüyor. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar ile bu gibi rahatsızlıkların temelde hava kirliliği nedeniyle daha çok oluştuğu görülüyor. Hava kirliliğinin yaratmış olduğu etki ile insanlar daha zor nefes alışverişi gerçekleştirirken daha fazla enerji harcamak zorunda kalıyor. Kirli havalarda solunumun burundan gerçekleştirilmesi bir nebze de olsa kirliliğin etkisini azaltmakta. Ancak kirliliğin boyutuna göre değişen bu durum, ileri düzeyde kirlilik durumunda burnun içinde yer alan mukosiliyer aktivitenin bozulmasına neden oluyor. Bu gibi durumlarda burun, temizlik görevini yerine getiremediği için kirli hava doğrudan solunum yolları ile Akciğere ulaşıyor.
Bu dönemde insanların bir diğer dikkat etmesi gereken şey ise, toplu taşıma araçları olarak görülüyor. Toplu taşıma araçlarında hasta olan insanlar, diğer kişilerin daha hızlı bir şekilde hastalığa yakalanmasına neden oluyor. Özellikle sürekli toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda olan kişilerin diğer kişiler ile yakın temas kurmaktan kaçınması gerekiyor. Hareket halindeyken mümkünse maske takmak kirli havalara ve bu gibi rahatsızlıklara karşı korunmanıza yardımcı oluyor.
Doktorlar, hasta ya da hasta olmak üzere olan kişilere mümkün olduğunca dinlenmelerini tavsiye ediyor. Özellikle hastalığın ilk evrelerinde istirahat şart koşuluyor. Bu dönemde mümkün olduğunca işe gitmemek ve hastalığı atlatana kadar dinlenmek gerekiyor.
KİRLİ HAVALARA DİKKAT
Yorum bırakın