Genel olarak kadınların %75’inin hayatında bir kaç defa vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanmaktadır. Çoğunlukla kadınların genital bölgelerinde ortaya çıkar ve sorun çıkarmadan yaşayabilmektedir. Özellikle vajinal mantarlar cinsel yolla bulaşmayan bir hastalıktır. Genellikle cinsel yaşamı olmayan kadınlarda da mantar enfeksiyonları meydana gelmektedir.
Büyük olasılıkla kadınlar yaşamları içersinde 5 ya da 6 defa mantar hastalığı geçirebilmektedir. Özellikle genital bölgede hijyene dikkat etmemeye dayalı, hamilelik sürecinde, doğum kontrol hapı kullanımında, nadirde olsa şeker hastalarında vajinal mantar enfeksiyonları oluşmaktadır. Dikkat edilmez ise sürekli olarak nüksetmektedir. Bu durumda vajinal mantar enfeksiyonu geçiren kadınlar sürekli olarak ilaç kullanmak durumunda kalırlar.
Özellikle genital bölgede oluşan kaşıntılar mantar hastalığına bağlı olmamaktadır. Ayrıca kadın jinekolojik muayene olduktan sonra vajinal mantar enfeksiyonuna bağlı bir kaşıntı olup olamadığı anlaşılır. Genel olarak kaşıntılar alerjik olarak reaksiyon göstermektedir. Çoğu vakada ise kaşıntılar psikolojik olarak da ortaya çıkmaktadır.
Vajinal mantar hastalıkları genellikle vajnal bölgede bulunan ”candida” mikrobundan meydana gelen bir durumdur. vajinal mantar enfeksiyonunun oluşmasına birden fazla mikrop çeşidi neden olmaktadır. Özellikle en sık rastlanan türü ise ”candida albicans” mikrobudur. Diğer mantar hastalığına neden olan mikrop ise ”torulopsis glabrata“ mikrobudur. Ayrıca kadınlarda bu mikroplardan dolayı oluşan mantar enfeksiyonunda akıntılar mevcut olmaktadır.
Bu iki mikroptan kaynaklı olan mantar hastalıkları özellikle vajina ve vulvada yoğun kaşıntılar ile ortaya çıkmaktadır. Bu akıntılar daha çok beyaz renkli ve peynir kesiği gibi yâda kokusuz akıntı olarak ortaya çıkar. Bazı vakalarda ise bu akıntılar oldukça fazla ve yoğun olmaktadır. Kadınlarda akıntı sebebi ile meydana gelen kaşıntılar vajinal bölgede kızarmalara ve tahrişlere neden olmaktadır. Çünkü kaşınmalar sonucunda vajinal bölge içersinde oluşan küçük yırtıklar meydana gelir. Bu yırtıklarda kaşınmalar sebebi ile küçük kanamalar olmaktadır. Özellikle kaşıntının yüzünden oluşan tahrişler kadında idrar yaparken yanmalara sebep olmaktadır. Bu enfeksiyon durumlarında kadınların genital bölge temizliğine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü vajinal mantar enfeksiyonları en fazla nükseden durumdur. Evli kadınlarda akıntılar bazen eşler arasında problemlere sebep olabilir.
Kadının gebelik sürecinde vajinal mantar enfeksiyonu geçirme riski çok yüksek olmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflık ile daha çabuk enfeksiyonlar oluşmaktadır. Hamilelik süreci geçiren kadınların genelinde vajinal mantar hastalığına sık rastlanmaktadır. Kadında gebelik ile hormonal değişiklik olduğu için vajinal mantar hastalığına uygun olmaktadır. Kişinin iç çamaşırı seçimi de bu hastalığı tetiklemektedir. Çünkü polyester karışımı iç çamaşırlarında terleme sebebi ile hava akımı zorlaşır. Ayrıca mantar enfeksiyonuna da zemin hazırlamaktadır. Oysaki kadın sağlığı açısından pamuklu iç çamaşırı kullanırsa vajinal mantar hastalığını daha aza indirgenmiş olurlar. AIDS hastalığı ve kilolu olan kişilerde de mantar enfeksiyonuna zemin hazırlamakta ayrıca bu hastalığı tetiklemektedir.