Gebelik anne adayı ve dünyaya getireceği bebeği için fiziksel ve ruhsal açıdan önemli bir gelişim sürecidir. Bu süreçte anne adayı ne kadar sağlıklı ve mutlu olursa doğacak olan bebekte o kadar sağlıklı ve mutlu olur. Bunun en önemli temel kurallarından biride gebelikte sağlıklı ve düzenli beslenmedir. Gebelikte beslenme anne adayının normal yaşantısındaki beslenme sürecinden önemli derecede fark teşkil eder.
Anne adayı özellikle ilk 3 ayın bu dönemde önemli olduğunu bilmeli ve zor olsa da bazı zararlı alışkanlıklarından biran önce vazgeçmelidir. Sigara, alkol, kafein ve aşırı yağ içeren gıdalardan uzak durması gerektiğinin bilincine varmalıdır. Çünkü embriyonun yerleşme süresinde içi sıvı dolu bir kese gelişmeye başlar. Bu kese sayesinde bebek dış darbelerden korunur. Bebek gelişmek için gerekli duyduğu vitamin ve mineralleri, besinleri plasenta denilen organ aracılığıyla göbek kordonundan alır. Bu nedenle anne adayı yediği ve içtiği her şeyin doğrudan bebeğe gideceğini unutmamalıdır.
Gebe olduğunu öğrendiği andan itibaren kendisine düzenli bir beslenme tablosu çizmeli ya da bununla ilgili doktorundan veya uzman kişilerden yardım istemelidir. Yapılması gereken en basit kural 3 ana öğün ve 3 ara öğün kuralıdır. Ara öğünlerini reflü ya da bulantı şikâyetine göre 6 ya da 7 ara öğüne kadar çıkarabilir. Öğünlerle birlikte gün içerisinde başlı başına alınması gereken en önemli gıda tabi ki sudur. Unutulmamalı ki canlı için en önemli yaşam ve mineral kaynağıdır su. Anne adayı günde en az 2 litre su tüketmelidir.
Bunun dışında tabi temel olan gereksinimler; protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile yağlardır. Protein bebeğin kas, kemik, sinir sistemi ve beyin gelişimi için en önemli öğedir. Süt v süt ürünleri, et, balık, tavuk, kuru bakliyatlar ( mercimek, fasulye vs. ) protein ihtiyacının karşılanabileceği en önemli besinlerdir. Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 3 porsiyon da et, balık, tavuk gibi gıdalardan mutlaka tüketilmelidir. İkinci önemli besin öğesi; karbonhidratlardır. Karbonhidratlarda bebeğin ihtiyacı olan demir, magnezyum ve folik asit öğelerini içermesi açısından önemlidir. Karbonhidratlar en fazla tahıl ürünleri ve şekerde bulunmaktadır. Günde 3-8 dilim ekmek ya da 2 porsiyon makarna, bulgur, pirinç vb. tüketilmelidir.
Gebelik döneminde şekere yakalanma riski yüksek olabileceği için çok fazla şekerli gıdalar tüketilmesi önerilmez. Bunun yerine şeker ihtiyacının taze sebze ve meyvelerden alınması tavsiye edilir. Günde en az 4-6 porsiyon taze ve mevsiminde sebze meyve tüketilmelidir. Yine evde sıkılmış taze meyve suları günde 1 ya da 2 şişe maden suyu da tüketilebilir. Diğer bir önemli öğe yağlara gelince omega 3 içeren yağlar ya da yağlı tohumlar ( ceviz, fındık, badem ) alınması önerilir. Bu süreçte aşırı yağlı, doymuş yağ oranı yüksek ve raf ömrü uzun olan besinlerden de uzak durulmalıdır. Vitamin ve minerallere gelince dengeli ve doğru beslenildiğinde dışardan vitamin takviyesine çok da gerek kalmaz. Bebeğin zekâ gelişimi için folik asit ve omega 3 ün organ ve kas gelişimi için proteinlerin doğru ve düzenli alınması gerektiğini bilmek yeterlidir.