İç hastalıkları bölümü çocukluk dönemini geçirmiş kişilerin iç organları ile alakalı tedavileri yapar. Bu tedavileri yapılan organların fonksiyonel bozukluklarını araştırarak teşhis koyar. Ayrıca muayene edilen hastaların hastalıkları sonucu nasıl önlemler alması gerektiği yönünde bilgilendirir.
Dâhiliye, tıbbın ana koludur. Halk arasında iç hastalıklar bölümü olarak da bilinir. İnsan vücudunun temelini oluşturan sindirim sistemi, karaciğer, kalp, böbrek, akciğer, enfeksiyon hastalıkları gibi daha birçok hastalığın tedavisi ile iç hastalıkları bölümü ilgilenir. Rahatsızlıklarından dolayı sağlık kuruluşlarına müracaat eden hastaların büyük bir kısmının sorunları dâhiliye alanına girmektedir.
İç hastalıkları 6 gruba ayrılır bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Endokrinoloji (hormonal rahatsızlıklar)
2. Onkoloji (kanser ve tümör rahatsızlıkları)
3. Hematoloji (kan hastalıkları)
4. Gastroenteroloji (Sindirim sistemi bozuklukları)
5. Nefroloji (böbrek ve hipertansiyon)
6. Romatoloji (romatizma rahatsızlıkları)
Endokrinoloji nedir?
Vücudumuzun düzenli ve sağlıklı olabilmesin de görev yapan hormonların ve bu hormonları salgılayan organlar ile ilgile ortaya çıkan sağlık sorunlarını inceler.
Onkoloji nedir?
Bir takım organların ve gizli tümörlerin ortaya çıkarılması ve tedavisinin gerçekleştirildiği bir bilim dalıdır. Teşhis ve tedavi için detaylı incelemeler gerekebilir. Tedavi aşamasında hastalığın durumuna ve aşamasına göre ilaç ya da ameliyat uygulanabilir.
Hematoloji nedir?
Vücudumuzun ihtiyacı olan kanın karşılanması için görev yapan organların hastalıklarını araştıran bir bilim dalıdır.
Gastroloji nedir?
Ağızdan başlayarak bütün sindirim sisteminin araştırıldığı bir bilim dalıdır. Tedavilerinde ise ultrason muayeneleri en sık kullanılandır.
Nefroloji nedir?
İlk olarak böbrekler ve bütün boşaltım sistemi ile ilgili rahatsızlıkları kapsayan bir bilim dalıdır.
Romatoloji nedir?
Genel anlamda bağışıklık sistemindeki tüm bozuklukları inceleyen (kas hastalıkları, romatizma ile gelişen iltihabi hastalıklar) bir bilim dalıdır.