GÖZ SAĞLIĞI

SERRA KARATAŞ 2.1k Görüntüleme
2 Dk Okuma


     Göz, insanda bulunan en önemli organlardan biridir. Vücudumuzda bulunan diğer organlar kadar göz sağlığı da çok önemlidir. Gözde yaşanan kusurlar doğuştan olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Başlıca göz hastalıklarını saymak gerekirse;

  • Astigmatik

  • Şaşılık

  •  Miyopluk

  •  Hipermetropluk

  • Katarakt

  • Renk körlüğü


Astigmat: Gözün önünde bulunan saydam bölümlerin küresel simetri özelliğini kaybetmesi durumunda meydana gelir. Simetri özelliğini kaybetmiş ya da doğuştan simetri özelliği bulunmayan kişiler de göze temas eden ışınlar her yönde eşit dağılmaz ve nesneler bulanık görülür.


Şaşılık: Gözde hareketi sağlayan kasların rahatsızlık sonucu uyum sağlayamamasından dolayı meydana gelen bir göz kusurudur.


Miyopluk: Yakını daha net görüp uzağı görememe durumudur.


Hipermetropluk: Uzağı daha net görüp yakını görememe durumudur.


Katarakt: Genellikle yaşlılarda görülür. Yaş ilerledikçe göz merceğinde ki saydamlığın yok olmasıyla meydana gelir.


Renk körlüğü: Kalıtımsal bir göz kusurudur. Bu hastalıkta kişi renkleri ayırt edemez durumdadır. Bu tür hastalar genel olarak yeşil ve kırmızı renkleri ayırt etmekte güçlük çeker.



Vitaminlerin göz sağlığındaki etkileri

C vitamini: Katarakt rahatsızlığını azaltma da etkilidir.


D vitamini:
Retinada meydana gelen merkezi görememe gibi durumlara neden olan maküler dejenerasyon riskine karşı korur.


A vitamini:
Göz kuruluğunda ve gece körlüğü rahatsızlığın da koruma sağlar.


     Vitaminlerden hariç birtakım mineraller de düzenli alındığı takdir de göz sağlığı için oldukça etkilidir. Bu mineralleri çinko ve selenyum oluşturur. Yaş ilerledikçe meydana gelen göz kusurlarına karşı koruma sağlar. Sebze ve meyveleri gerektiği miktarlarda tüketerek vitamin ve mineralleri yeterli ölçüde almak mümkün olur. Sebze ve meyve tüketimi katarakt hastalığını önemli ölçüde azaltır. Sarı renkte ki sebzeleri tüketmek yaş ilerledikçe meydana gelebilecek görme bozukluklarına karşı koruma sağlar.

 

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version