Tifo genellikle temiz olmayan içme suları ve temizliği tamamen sağlanamamış yiyeceklerden dolayı oluşabilen bir hastalık türüdür. Tifo mikrobu yaygın olarak yaz ve sonbaharda daha çok görülür. Tifonun vücutta bazı bölgeleri olumsuz etkilemektedir. Özellikle;
- Karaciğer,
- Kalp,
- Böbrek,
- Göz ve kulak sinirleri.
Bu gibi vücutta başka bölgelere hasar vermemesi için gerekli önlemler alınmalı ve çok iyi bir şekilde tedavi edilmelidir.
Tifonun belirtileri nelerdir?
Tifo hastalığı, mikrobun vücuda temas etmesinde 1 ya da 2 hafta sonra ortaya çıkmaya başlar. Hastalığa yakalanan kişilerde hastalığın başlangıcında aşırı halsizlik ve baş ağrısı oluşur. ancak bu durum hastanın yatmasını gerektirmez. Birkaç gün sonra vücut ısısı yükselmeye başlar, baş ağrısı artar, burun kanaması başlar. Aynı zamanda kişilerde bronşit, mide bağırsaklarda bozuklukların oluşması ile ishal oluşabilir. Göğüs, karı ve sırt bölgelerinde kızartılar oluşmaya başlar. Kızartıların oluşmasını tansiyon düşüklüğü takip eder. Hastalık 3. Haftaya kadar ilerlemiş ise karında şişlik oluşur, bağırsak kanamaları olabilir. Ayrıca bademciklerde iltihaplanma başlar ve hastada kilo kaybı yaşanır. Ancak 3 haftadan sonra belirtiler ve şikâyetler yavaş yavaş kaybolmaya başlar.
Tifo nasıl bulaşır?
Tifoya neden olan mikrop genellikle hastaların dışkılarında, idrarlarında ve tükürüklerinde oluşur. Ayrıca vücuttan dökülen derilerde de bu mikroplardan bulunur. Tifonun yaygınlaşmasında en önemli unsur içme sularına lağım karışmış olmasıdır.
Tifo nasıl tedavi edilir?
Tifoya yakalanan hastalar bol protein, vitamin ve karbonhidrat içerikli gıdalar ile beslenmelidir. Bol miktarda sıvı tüketmelidir. Ayrıca tifonun tedavisinde antibiyotik kullanılması gerekir.
Tifodan nasıl korunulur?
İçme sularının hijyeni sağlanmalıdır. Tifo aşısı hastalıktan korunmak için etkili bir yöntemdir. Tifo aşısı yaptırmak hastalıktan korunmak için en önemli unsurdur.