Ergenlik döneminin başlaması ile kilo alımı çok hızlı gerçekleşir. Yanlış beslenme, yağlı yiyecekler, şekerli gıdaların tüketilmesi ile beslenme bozuklukları ortaya çıkar. Aynı zamanda dengesiz beslenme ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirir. Dişlerde çürüme, parazit gibi sağlık sorunlarına rastlanılabilinir. Ergenlik çağında kahvaltı alışkanlığı en önemli öğün olarak değerlendirilmektedir. Sağlıklı beslenmek için ve hastalıklardan korunmak için düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmelidir. Ergenlik döneminde beslenme bozukluğu yaşayan çocuklarda sivilce problemi çok sık görülmektedir.
Sağlıklı Olabilmek İçin Yapılması Gerekenler
Sağlığın düzenli ve devamlı olması için altın kural vücut temizliğine dikkat edilmesidir. Hastalıklar ve mikroplar daha çok temiz olmayan vücutlarda oluşur ve çok çabuk yayılarak büyür. Vücut temizliğinde yapılması gereken altın kurallar;
- Tırnakların düzenli kesilmesi ve temiz tutulması,
- Yemek öncesinde ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır,
- Diş temizliğine özen gösterilmelidir,
- Düzenli olarak banyo yapılması gerekir.
Vücudu Hastalıklara Karşı Korumak İçin Yapılması Gerekenler
- Terli iken su içilmemelidir,
- Düzenli spor yapmak alışkanlık haline getirilmelidir,
- Ayaküstü beslenme alışkanlığından vazgeçmek gerekir,
- Uyku düzenli olmalıdır,
- Stres içeren ortamlardan ve faktörlerden uzak durmak gerekir,
- Hastalığa neden olan faktörlerden uzak durulması gerekir,
- Sosyal aktivitelere zaman ayırarak dinlenmeyi ihmal etmemek gerekir.
Dengeli ve Yeterli Beslenmenin Önemi
Beslenmede süt ve süt ürünlerini tercih edilerek kemik ve diş yapısı güçlendirilebilinir. Süt ve süt ürünleri hücrelerin düzenli çalışması için gerekli gıdalardır. Vücut daha dinç ve güçlü olur. süt ürünlerinden olan yoğurt ve ayran ayrıca ishal tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerdendir.
Ayrıca et, yumurta gibi besinlerde sağlıklı beslenmek için oldukça yararlı gıdalar arasındadır. Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek hastalıklardan korunmak için gereklidir.