SAĞLIĞA GENEL BAKIŞ

SERRA KARATAŞ 2.6k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Sağlığı Tanımlandırma:

Sağlık Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tanımına göre “ Herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması ve bedenin ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur” şeklindedir. Buna bağlı olarak hastalık taşımayan ve akıl sağlığı yerinde olan sosyal yaşantısını sorun yaşamadan sürdürebilen her birey sağlıklı bir bireydir.

Hastalık:   

    Organizmadaki değişiklikler sonucu ortaya çıkar. Sağlığı olumsuz etkileyen faktörler vücuttaki sistemi bozar ve hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.

Genel Hastalık Göstergeleri:

    Tüm hastalıklarda farklı farklı semptomlar bulunmakla beraber genel olarak ele aldığımızda birçoğunda görülen yoğun ağrılar vardır. Başka bir belirti de halsizliktir. Yorgunluk hissi de bunlara ek olarak gösterilebilir. Yine pek çok hastalıkta görülen yüksek ateş ve ara ara bu ateşe bağlı ola titreme de genel hastalık göstergelerinden olarak belirtilebilir.

Sağlığı Etkileyen Olumsuz Yöndeki Faktörler:

    Sağlığını önemseyen insanlar hastalıkları önlemeyi tercih edip bu olumsuz faktörlerden uzak durmaya daha çok özen göstermektedirler.

    Sağlığı etkileyen 2 ana etmen bulunmaktadır.

  1. ) Bünyesel Etmenler:

         Metabolizmadaki bozukluklardan, genetik ve hormonal yapıdaki bozukluklardan oluşmaktadır.

         Metabolizmadaki hastalıklara örnek olarak gut hastalığını verebilirken genetik hastalığa hemofiliyi, hormonale ise akromegaliyi örnek olarak gösterebiliriz.

  2. ) Çevresel Etmenler:
         İnsanın yaşamını sürdürdüğü süre içerisinde etkileşim gerçekleştirdiği etmenlerdir.

            a)Fiziksel Etmenler: cafe, sinema, atık sular, çöpler, ev ve iş yerleri,

            b)Psikolojik Etmenler: üzüntü, huzursuzluk, stres, çaresizlik hissi, metabolizmayı olumsuz etki                                 edecek ruhsal zorluklar… vb.

c)Biyolojik Etmenler: Zararlılarının yanı sıra yararlı olanları da vardır. Örneğin yoğurdun  ayalanması yararlı grubuna girer ancak genel olarak mantar, bakteri, mikroorganizmalar… vb. Sivrisinekten bulaşan sıtma hastalığını pireden bulaşan veba hastalığını örnek olarak gösterebiliriz

    d)Ana Madde Eksikliği: mineral, protein… vb. Eksiklikleri hastalıklara sebep olabilmektedir.

    e)Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Etmenler: yeme-içme alışkanlıkları, hayat tarzı…vb.                                   

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version