Diş hastalıkları en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Fakat insan sağlığını direkt olarak etkilemez. Bu nedenle diş sağlığına çok fazla önem verilmez.
Diş sağlığında iki önemli hastalık vardır. Biri dişeti iltihapları bir diğeri ise diş çürükleridir. Diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar nedeni ile çoğu zaman çene kemiğinde erime gibi olumsuzluklar oluşabilir. Diş sağlığının bozulması vücudun başka bölgelerinde de etkili olabilir. Diş enfeksiyon oluşumuna müsait bir yapıda olduğu için böbrek, kalp ve eklem bölgelerinde enfeksiyon oluşturarak sağlık sorunlarına neden olabilir.
DİŞ ÇÜREMESİ:
Dişlerde çürük oluşumu üç nedene bağlı olarak gelişebilir.
- Hastalıklara eğilimli diş yapısı,
- Mikroorganizmalar için yatkın yiyecek artıkları,
- Yiyeceklerden dolayı asit oluşturan mikroorganizmaların oluşumudur.
Diş çürüklerine neden olan besinler daha çok şekerli içerikli besinlerdir.
Dişlerin düzenli fırçalanması ve bakımının düzenli yapılması halinde mikroplardan daha az zarar görür. Diş çürükleri dişte oyukların meydana gelmesine neden olur ve dişin yapısını bozar. Dişlerin düzgün bir şekilde temizliği yapılmasa üzerinde hem besin artığı birikir hem de mikrop oluşur. Yemeklerden sonra diş fırçalanması alışkanlık haline getirilmeli. Ayrıca diş ipi ile dişler, yemek artıklarından arındırılmalıdır. Dişler üzerinde yapılması gereken bu işlemler hem sağlıklı dişlere neden olur hem de diş çürümelerini engeller.
Dişlerde ağrı oluşmaması, dişlerin sağlıklı olduğunu göstermez. Dişlerde gözle görülemeyen çürüklerde oluşabilir. Bu çürükler ancak diş hekimlerinin çektiği filmlerle fark edilir. Dişte oluşan çürükleri daha erken dönemde fark etmek diş kayıplarını önler ya da gecikmesini sağlar. Ağızda bulunan kalıcı dişlerin erken yaşlarda dökülmesi beslenme yönünden zorluklar oluşturur. Kişinin doğal dişlerini koruması kendi elinde olan bir durumdur. Dişlerinin bakımında ne kadar özenli olursa diş kayıpları o kadar az olur.