BOYUN DÜZLEŞMESİ

SERRA KARATAŞ 7.5k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     Günümüzde bireylerin sıklıkla şikâyetçi olduğu boyun düzleşmesinin başlıca sebepleri; uzun süre aynı pozisyonda kalma, yoğun stres ve gerginlik, yüksek yastık ile uyuma alışkanlığı, boynun uzun süre eğik biçimde tutulmasıdır. Bunun dışında boyun omurlarını zedeleyecek bir kaza geçirilmesi de boyun düzleşmesine neden olabilir.

 

     Sağlıklı bireylerde C şeklinde olan boyun, hasta bireylerde düze yakın bir şekil alır. Hastalık sebebiyle boynu düzleşen birey beynine yeterli miktarda kan gitmediği için baş ağrısı çeker. Birey bununla birlikte mide bulantısı, kulakta çınlama ve baş dönmesi gibi problemlerle de karşılaşır.

   

     Boyun düzleşmesi, korkulacak bir hastalık olmasa da bireylerin günlük yaşamlarını etkilemektedir. Özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerde görülme olasılığı yüksek olan boyun düzleşmesi, bireylerde boyundan sırta kadar inen şiddetli ağrılara sebep olabilir. Hastalığın tedavisinde hasta ve doktorunun ortaklaşa çalışmaları etkili olacaktır. Birey boyun düzleşmesini ilerletecek hal ve hareketlerden kaçınmalı ve doktorunun tavsiyelerine uymalıdır.

 

     Boyun düzleşmesi tedavisinde cerrahi bir operasyon uygulanmaz. Düzleşen boynun ameliyat ile eski haline getirilmesi söz konusu değildir. En etkili tedavi yöntemi doktorunuzun verdiği egzersizleri uygulamaktır. Ancak egzersizler günlük olarak, düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde hastaya bir faydası dokunmaz. Bunun dışında doktorunuzun tavsiye ettiği kas gevşetici ilaçlar, boyun kaslarınızın rahatlamasını ve ağrılarınızın azalmasını sağlar. Ayrıca kişinin yüzmeye gitmesi kaslarını çalıştıracağından, boyun ağrılarının azalmasını sağlar.

 

Boyun düzleşmesinin ilerlememesi için bireyin dikkat etmesi gereken unsurlar;

  • Ayaktayken veya otururken dik durmaya özen gösterilmeli,

  • Masa başında sürekli aynı pozisyonda ve hareketsiz çalışmak zorunda olan kişiler belirli aralıklar ile oturdukları yerden kalkıp hareket etmeli,

  • Kişi boynu zorlayacak ani hareketlerden kaçınmalı,

  • Örgü örme, dikiş dikme gibi boyun öne eğilerek yapılan işlerden kaçınılmalı,

  • Yatar vaziyette kitap okunmamalı, televizyon izlenmemeli,

  • Boyun ani ısı değişimlerinden korunmalı,

  • Kişi klima bulunan ortamlarda boynunu korumalıdır.
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version