Fazla tuz tüketen insanlar idrarları ile bol kalsiyum atmaktadırlar. Bu durum da kişinin kemiklerindeki kalsiyumun da azalmasına sebep olur.
Bazı püf noktalar uygulayarak tüketim az seviyelere indirilebilir.
Yemeğin tadına bakılarak tuz eklemek, nane yaprağı, defneyaprağı, maydanoz gibi yeşilliklerle yemeğe lezzet katarak tuz isteğinin önlenmesi gibi…
Kişi günlük 2400 mg. Sodyuma ihtiyaç duymaktadır. Bu miktarı yalnızca 5 mg. Tuz karşılayabilmektedir.
Yurdumuzda tuz tüketimi ile ilgili önlemler alınmaya başlanmıştır. Görsel ve sözel medyada buna yönelik çalışmalar başlamıştır. Kişi dışarıda yemek yediği esnada masada tuz bulunmamakta ancak tercih ederse görevliden istemektedir. Çünkü fazla tuz tüketen bir toplumuz. Çoğumuz yemekhane yemeklerine, dışarıda tükettiği yiyeceklere ve evde önüne gelen yemek tabağına hiç tadına bakmadan tuz atmaktayız. Ancak bu durum ilerleyen günlerde karşımıza; hiper tansiyon, ödem, böbrek hastalıkları, kemik erimesi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Dünyada yüksek tansiyon hastalığı oldukça yaygındır ve kişiyi ömür boyu ilaç kullanmaya mecbur bırakan bir hastalıktır. Alınacak küçük önlemler ciddi rahatsızlıkların önüne geçmekte oldukça iyidir.
Tuzu nasıl azaltırız?
- Ürün alırken zeytin gibi içinde tuzu fazla bulunduracak gıdalarda tuz miktarına bakılmalı fazla olanlar tercih edilmemelidir.
- Yemeklerde lezzet artırıcı başka yöntemler geliştirilmelidir. Sarımsak, nane, maydanoz gibi yiyecekler lezzet artırmak için uygundur.
- Sebze ve meyve bolca tüketilmelidir.
- Kuruyemiş tarzı besinler tuzla kavrulmuş olanlar yerine kavrulmamış ya da tuzsuz olanlar tercih edilmelidir.
- Aldığımız market ürünlerinin kapalı paket içinde olanlarında da tuz miktarı belirtilmektedir. Bunları kontrol ederek daha sağlıklı beslenebiliriz.
Ancak tuzu yeterince almamak da tiroit hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Her şeyde olduğu gibi sağlığımız açısından en doğrusu bilinçlenerek günlük almamız gereken tuz miktarı kadar almalıyız.