AKCİĞER KANSERİ

SERRA KARATAŞ 5.2k Görüntüleme
3 Dk Okuma

Akciğer Kanserinin Oluşumu

     Vücudumuzda bütün hücreler birbirlerini tanırlar. Yani kollarımızdan ayaklarımıza kadar bütün hücrelerimizin genetik kodu aynıdır. Eğer genetik kodu farklı yabancı bir hücre fark edilirse bu hücre hemen yok edilir.

     Vücudumuzda her gün genetik kodu bozuk yüzlerce hücre oluşur. Ve bu hücreler fark edilerek yok edilir. Fakat bazı hücreler taşıdıkları kodlar sebebiyle yok edilemezler. Ve bu yok edilemeyen hücreler vücudumuzun herhangi bir yerine yerleşebilirler.

     Bu hücreler akciğere yerleştiği takdirde bütün mikroskobik canlıların yaptığı gibi hızla çoğalmaya başlarlar. Nitekim bir yerden sonra gözle görülür hale gelirler. Vücudun DNA’sını tanımayan bu doku kontrolsüz bir şekilde büyür ve buna akciğer kanseri denir.


Akciğer Kanserinin Belirtileri

     Akciğer organı, algı sinir sistemine sahip değildir. Yani bu organa yapılan bir baskıyı hasta hissetmez. Ancak tümör göğüs kafesiyle temas ederse hasta ağrılar hissetmeye başlar.

  • Hastanın, akciğerine su, çekirdek gibi bir cisim kaçtığını hissedip devamlı öksürmesi

  • Balgamla beraber kan gelmesi

  • Tükürükte kan görülmesi

  • Zatürre hastalığı bulguları (Örn: ateş, titreme…) gibi bulgular hisseden hastaların hastaneye gitmesi gerekmektedir.


Ayrıca akciğer kanserinin göğüs kafesindeki diğer organlara yaptığı baskılarla oluşan bulgular vardır:

  • Tümörün göğüs kafesine ulaşarak temas etmesi sonucu oluşan ağrı

  • Göğüs kafesinin içindeki göze giden sinirlere baskı yapması sonucu oluşan göz kapağı düşmesi

  • Kolda ve sırtta çok şiddetli bir ağrı

  • Kalbe kan götüren ana damarı tıkaması nedeniyle yüzün şişmesi

  • Kalbin etrafındaki zarın su toplaması bu nedenle nefes darlığı, yüz ve boyun damarlarında şişkinlik gibi bulguların görülmesi de hastaneye gitmeyi gerektirir.


Akciğer Kanserinin Aşamaları

     Kanserin ne kadar ilerlediğini görmek için öncelikle hastanın hangi evrede olduğuna bakılır. Hastalığın hangi evrede olduğunu belirlenirken tümörün büyüklüğü ve nerede olduğu önemlidir.

     Kanserin nefes borusuna yayılıp yayılmaması, yine aynı şekilde lenf borusuna yayılıp yayılmaması, boyutu ve yeri hastalığın tedavisinde doğrudan etkilidir.


Akciğer Kanserinin Sınıflandırılması

Akciğer kanserinin sınıflandırılmasında, ne kadar saldırgan, ne kadar hızlı ilerliyor ve lenf bezlerine ne kadar sürede ulaşıyor gibi davranış özelliklerine bakılır. Akciğer kanseri tedavi farklılığına ve hastalığın süresine göre iki gruba ayrılır:

  • Küçük hücreli akciğer kanseri

  • Küçük hücreli dışı akciğer kanseri


     Küçük hücreli akciğer kanserinin çok az bir bölümü ameliyatla tedavi edilir. Tedavinin büyük kısmında kemoterapi ve radyoterapi kullanılır.

     Küçük hücreli dışı tümörler kendi içerisinde de gruplara ayrılır. Ve bunların görülme sıklıkları da değişebilir. Her yıl dünyada 1.300.000 insan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Erkeklerde kanser türleri arasında en çok görülen tür akciğer kanseridir. Genel olarak bakıldığında da sık görülen bir hastalıktır. Akciğer kanserinin %90 gibi büyük bir bölümünün nedeni sigaradır. Hava kirliliği ve briazı beslenme alışkanlıkları da bu hastalığa neden olabilmektedir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version