Erkeklerde yumurtalıklarda bulunan toplardamarlarda damarların sertleşme ve genişlemesi durumuna varikosel adı verilir. Genelde sol tarafta oluşum gösterir. Ancak bazı kişilerde çift taraflı ve sağ tarafta da oluşabilir. Sağ tarafta meydana gelen varikosel hastalığı karın ile alakalı başka hastalıkların da habercisi olabilir.
Varikoselin en önemli belirtileri nelerdir?
- Şişlik ve şekil bozukluğu,
- Oluştuğu bölgede ağrı,
- Kısırlık.
Varikosel belirtisi nasıl olursa olsun tedavisi genelde cerrahi işlemler ile yapılır. Varikosel hastalığında ilaç tedavisi yalnızca bir süre ağrıların kesilmesini sağlar. Ancak hastalığı tamamen iyileştirmez. Varikosel de cerrahi operasyon yaklaşık 30 dakika sürer. Operasyonun yapıldığı gün hastalar taburcu edilir. Mikroskobik uygulamalarda başarı oranı daha yüksektir ve komplikasyon riski daha azdır.
Varikosel şikâyeti olan ve tedavi görmeyen kişilerde ağır aktiviteler hastalığın şiddetini daha da artırır. Varikoselde tanı elle yapılan muayeneler ve ultrason yardımı ile konabilir.
Varikosel ve kısırlık
Erkeklerde varikosel nedeni ile oluşan kısırlık sorunu varikoselin tedavisi sonucu giderilebilir. En basit çözümlenen erke kısırlığıdır. Bazı kısırlık problemleri geri dönüşümü ve tedavisi olmayan problemlerdir. Fakat varikoselin yol açtığı kısırlık tedavi ile ortan kalkabilir.
Erkeklerin % 40 civarında kısırlık sorunu varikosel hastalığından dolayı görülmektedir. Varikosel hastalarının çocuk sahibi olmak istemeleri durumunda kısırlık tedavisi üç şekilde yapılır;
- Varikoselin tamir edilmesi,
- Yardımcı üreme tekniği aşılama,
- Tüp bebek tedavisi.
Varikosel hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Özellikle 15 – 35 yaş aralıklarında daha sık görülür.
Varikosel kimlerde daha sık görülür?
Ayakta çalışmaya maruz kalan erkeklerde daha çok görülür.
Varikosel hastalığı için alınacak önlemler
- Ağır aktivitelerden kaçınmak gerekir,
- Testis hareketlerini engelleyecek kıyafetleri giymekten kaçınmak gerekir,
- Uzun süreli ayakta kalmamaya dikkat edilmelidir.