ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT (Prostat Nedir?)

SERRA KARATAŞ 3.6k Görüntüleme
2 Dk Okuma


Prostat nedir?

     Doğuştan bütün erkekler de bulunan ve idrar torbasının çıkışını saran bir tür salgı bezidir. Mesanenin alt kısmında ve idrar yolunun başlangıç bölümünde yer alır. İdrar yollarının çalışmasını sağlayarak meniye karışması gereken bazı salgılar üretir. Erkeklerde yardımcı bir sexs organıdır. Asıl görevi menide sıvı oluşumunu sağlamak ve erkekleri enfeksiyon riskine karşı korumaktır. Prostat, ilerleyen yaşlarda büyüyen bir erkek organıdır. Büyük çoğunlukta 25 – 30 yaşını geçmiş erkeklerde büyümeye başlar. Oluşabilecek hastalıklar ise 50 yaş ve üstünde meydana gelmeye başlar.


     Prostatın ana merkezinde üretra diye adlandırılan ve mesaneden idrarı atmayı sağlayan bir kanal bulunur. Cinsel boşalma esnasında prostatı kaplayan kaslar seminal sıvıları üretraya ulaştırır. Üretraya ulaşan sıvılar penis ucuna ulaşarak dışarıya çıkar. Prostat büyümesi sonucu iç kısımdan geçen üretra sıkışarak idrar çıkışını zorlaştırır ve büyük oranda engelleyebilir. Prostat kanserinin en büyük belirtisi idrar yapmakta zorluktur. Prostat bezinin hemen yan kısmında penise giden ve sertleşmeyi sağlayan sinir lifleri bulunur. Ameliyat esnasında bu sinirler hasar görürse peniste impotans hastalığı meydana gelebilir.


Prostat hastalıkları nelerdir?

     Kanser, iltihap ve büyüme şeklinde gelişen hastalıklardır. Bu hastalıkların şikâyetleri ise; idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma hissi, idrar yapamama gibi daha pek çok şekilde sıralanabilir.

Prostatı olan kişi neler hisseder?

  1. Sık sık idrara çıkma.

  2. Çok sık ve acil biçimde tuvalete çıkma.

  3. İdrar yaparken ıkınma hali.

  4. Geceleri çok sık tuvalete çıkma.

  5. İdrar kaçırma.

  6. İdrar yapıldıktan sonra damlaların olması

  7. İdrar yaparken idrarın çok ince akması

  8. İdrarın kesik kesik yapılması

  9. Mesanenin dolması ve idrar yapılamaması sonucu karında şişkinlik ile hastaneye gidilmesi.

  10. İdrar yapıldıktan sonra hala yapılmamış hissi.
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version