ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMESİ

SERRA KARATAŞ 10.9k Görüntüleme
2 Dk Okuma

ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMESİ

     Prostat nedir? Erkeklerde idrar kesesinin hemen altında yer alan 20 gram ağırlığında bir tür salgı bezidir. Prostat mesane ve penis ucuna kadar ilerleyen idrar kanalının en önünde bulunur ve üretrayı sarar. İdrar kanalları ise prostat bezinin içinden ilerler. Ergenlik dönemi ile işlevi başlar ve menide ki sıvılığı oluşturur. Prostatta başlıca üç hastalık meydana gelir. Prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat iltihabı.


İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ

     Prostat hormonlarının işlevlerinin bozulması ile 40 – 45 yaşlarında büyümeye başlar. Kanser yapma olasılığı olmadan büyüdüğü için iyi huylu prostat büyümesi olarak adlandırılır. Kişinin yaşı ilerledikçe büyüme de ilerler.


Prostat büyümesinin nedeni nedir?

     Yapılan araştırmalara göre nedeni kesin bilinememektedir. Tek neden olarak gösterilen yaşın ilerlemesi ile meydana gelmesidir.

Prostat büyümesi kansere dönüşebilir mi?

     İyi huylu gelişen prostat büyümeleri kansere dönüşmez. Kişide prostat kanseri oluşmuş ise prostat büyümesi ile alakasız olarak gelişmiştir. Ancak prostat büyümesi ile prostat kanseri başka sebeplerden dolayı aynı anda gelişebilir.


PROSTAT BÜYÜMESİNDE ŞİKÂYETLER OLUŞUR MU?

     Eğer prostat idrar kanallarına yönelik büyürse ciddi şikayetlere neden olabilir. İdrar kanalına yönelik büyüyen prostat idrar kanalında tıkanmalar oluşturabilir. Eğer prostat idrar kanallarında olumsuzluklara neden olursa (idrar yapmada zorlanma, yanma gibi) tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde tedavi gerektiren bir sorun söz konusu değildir. Çok büyüme olan prostatlarda da şikayet oluşması neredeyse yok denecek kadar az olur.


İYİ HUYLU PROSTATIN OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu:
     İdrar yapamama ya da yaparken zorlama, ağrı ve ateşlenme oluşabilir.

Mesane taşları:
     İdrar yapamama ya da idrarın tamamını boşaltamama durumunda mesanede taş oluşması olabilir. Genellikle beraberinde enfeksiyon rahatsızlıkları da oluşabilir. Ancak tedavisi mümkündür.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version