Sık ve azar azar yemek yemek metabolizmayı hızlandırır ve yavaş yemede de etkili olur. Aç beklemek ve öğünleri atlamak bir sonra ki öğünde hem çok hızlı, hem de gereğinden fazla yemek yenmesine neden olur. Kilo sorunu olanlar genelde öğün atlayarak ya da tamamen aç durarak zayıflamaya çalışır. Bu tür yanlışlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Ayrıca yağ yakılması gerekirken vücuda alınan her besinin yağ olarak depolanmasına da sebep olur. Bu nedenlerden dolayı en önemli öğün olan kahvaltı başta olmak üzere hiçbir öğünü atlamamak gerekir.
Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu araştırmaya göre fazla kilolar, vücutta fazla oranlarda yağ birikmesi sonucu oluşan ve mutlaka tedavi gerektiren bir hastalık türü olarak açıklanmıştır. Aşırı beslenme, sigarayı bırakma, evlilik, doğum sayısı, tembellik, alkol alımı, psikolojik sorunlara bağlı olarak gerçekleşebilen şişmanlık yaşama süresini azaltan ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir sağlık problemidir.
Şişmanlığın neden olduğu bazı hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Eklem hastalıkları
- Şeker hastalığı
- Adet düzensizlikleri
- Safra kesesi hastalıkları
- Karaciğer yağlanması
- Hipertansiyon
- Solunum hastalıkları
- Kalp ve damar rahatsızlıklar
Bu önemli sağlık sorununu çözmek için ne yapmak gerekir?
Uzman doktora başvurularak kişi muayene edildikten sonra kişiye özel diyet listesi hazırlanmalı. Kişi diyet yaparken enerji değeri yüksek ancak besleyici değer taşımayan yağ içerikli yiyeceklerden uzak durmalı.(kuruyemiş, krema, margarin, kızartma, mayonez gibi)
Şeker ve şeker içerikli besinler ise (pekmez, bal, reçel, tatlılar ve gazlı içecekler) kana hızlı bir şekilde karışır. Bunun sonucunda kan şekerinde düşüş yaşanır ve kişi tatlı yeme hissine kapılır. Dolayısıyla bu da kilo almaya neden olur.